Smaczne i zdrowe polskie produkty spożywcze - mój wybór, odsłona I

5 stycznia 2017

Glutaminian sodu, syrop glukozowo-fruktozowy, azotyny sodu, azotyn potasu, sztuczne barwniki, fosforany, erytrozyna, aspartam, akryloamid, siarczyn sodu, mleko w proszku - jeśli tych i innych szkodliwych substancji staracie się unikać w produktach spożywczych (co niestety nie jest łatwe), przygotowaliśmy wraz mężem dla Was małą ściągę z polskimi produktami, które pozbawione są m.in. niezdrowych konserwantów, sztucznych barwników, sztucznych aromatów czy spulchniaczy.

Staraliśmy się wybrać produkty smaczne, o krótkim, zrozumiałym składzie - idealne na śniadania, obiady, kolacje i przekąski. Największy problem mieliśmy z wyrobami masarskimi i słodyczami. Bardzo chcieliśmy pokazać Wam słodkości firmy Polskie Frykasy, ponieważ zachwyciły nas ich opakowania, ale po analizie składów cukierków i ciastek niestety musieliśmy zrezygnować z tego pomysłu.

W zestawieniu uwzględniliśmy także napoje i produkty do picia, w tym herbatę, która oczywiście w Polsce nie rośnie - ale chcieliśmy przedstawić Wam m.in. działającą od 1973 roku Poznańską Palarnię Kawy Astra, której herbaty pijemy w naszym domu od wielu, wielu lat.

Większość z wybranych przez nas 94 produktów zamówicie online w internetowych sklepach ze zdrową żywnością, w sklepach z żywnością od polskich producentów oraz w sklepach z żywnością wegańską czy bezglutenową. Sporą część znajdziecie w osiedlowych marketach, hipermarketach i na ryneczkach z żywnością ekologiczną, a także w ofercie Lokalnego Rolnika.

Informacje dotyczące składu danego produktu pochodzą od jego producenta.
1. Jarzębina do herbaty, Fungopol (KLIK) - doskonała jako dodatek do herbaty i innych napojów, a także do ciast i deserów. Produkt sporządzono ze 135 g owoców na 100 g. W składzie tylko jarzębina i cukier. Owoce jarzębiny są zasobne w witaminę C na równi z cytryną. Jarzębina jest przyjazna dla naszej wątroby, ponieważ obniża poziom ciał tłuszczowych i ma działanie żółciopędne.
2. Powidła z jabłek, Rajman (KLIK) - ręcznie wytwarzane, doskonałe do serów pleśniowych, pasztetów, mięs, wędlin, smażonych ryb, deserów i wprost na kanapkę. W składzie tylko kawałki ekologicznych jabłek, gotowane w jabłkowym syropie tak długo, aż osiągną gładką konsystencję.
3. Masło orzechowe z białą czekoladą Basia Basia, Alpi Smaki (KLIK) - z małej, rodzinnej firmy. Masło orzechowe Basia Basia to produkt w 100% naturalny. Zawiera orzechy ziemne, białą czekoladę, sól i... nic więcej. Nie ma żadnych dodatków takich jak olej palmowy, utwardzacze czy inne wypełniacze.
4. Płatki róży ucierane z cukrem "Różana rozkosz", Ogródek Dziadunia (KLIK) - idealne do herbaty i ciepłych napojów, domowych wypieków, deserów, pieczywa, drożdżówek czy naleśników. Skład: cukier, płatki róży (30%), sok z cytryny.
5. Krem morelowy "Morelowe lato", Stragan Smaków (KLIK) - wyprodukowany ze świeżych owoców. 100 g produktu powstaje z 300-450 g świeżych owoców (w zależności od gatunku) w procesie trwającym około 18-20 godzin, przy zastosowaniu wyłącznie naturalnych metod, bez jakichkolwiek dodatków. Na żadnym etapie kremy nie są gotowane, dzięki temu zachowują swój naturalny surowy smak. Produkt zawiera wyłącznie naturalne cukry występujące w owocach.
6. Konfitura z cytryny z imbirem, Fimaro (KLIK) - z kawałkami owoców i skórki, z dodatkiem korzenia imbiru. Niezwykle smakuje i świetnie rozgrzewa w chłodne wieczory. Idealnie nadaje się do smarowania tostów, świeżych bułeczek, ciast, ale przede wszystkim do herbaty, poprawiając jej smak i zapach. Skład: cytryna, cukier, imbir z korzenia, pektyna.
7. Miód wrzosowy, BeeBee Nikończuk (KLIK) - pozyskiwany od lipca do października z kwiatów wrzosu. Polecany przy zapaleniu dróg moczowych i prostaty, schorzeniu nerek, przy moczeniu nocnym u dzieci, stanach zapalnych żołądka i jelit, w schorzeniach przewodu pokarmowego, biegunkach, zaparciach, w schorzeniach błony śluzowej jamy ustnej i gardła, zapaleniu migdałków podniebiennych, dolegliwościach reumatycznych, dnie moczanowej. Posiada działanie moczopędne, bakteriobójcze oraz przeciwzapalne.
8. Ekologiczny dżem "Rabarbar i truskawka" z cukrem trzcinowym, Owocowy Dom (KLIK) - produkt niskosłodzony, sporządzony z 80 g owoców i 20 g cukru na 100g produktu. Skład: rabarbar ekologiczny 60 g, truskawki ekologiczne 20 g, cukier trzcinowy ekologiczny, substancja żelująca - pektyna z jabłek.
9. Czekośliwka słodzona z cukrem z brzozy, Pięć Przemian (KLIK) - konfitura sporządzona ręcznie, zgodnie z zasadami kuchni pięciu przemian. Do produkcji wykorzystano świeże, niemrożone owoce (141 g owoców na 100 g produktu). Skład: śliwka, ksylitol (substancja słodząca) 12,6%, kakao 5,6%, sok z cytryn, sól himalajska, przyprawy.
10. "Kajmak" krem mleczny tradycyjny, Polder (KLIK) - słodki krem mleczny o smaku toffi, dzięki któremu można urozmaicić smak deserów. Można nim przekładać wafle lub dodawać do tortów i ciasteczek. Będzie również wyśmienitym dodatkiem do lodów - ale najlepiej smakuje prosto ze słoika lub ze świeżym pieczywem. Produkowany tradycyjną metodą, nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników. Kajmak Polder został wyróżniony certyfikatem "Jakość tradycja". Skład: cukier, mleko (58%), regulator kwasowości: soda oczyszczona.

11. Chałwa lniana żurawinowa Gacjana, GJ-Gaca (KLIK) - połączenie żurawiny, nieodtłuszczonego siemienia lnianego i orzechów ziemnych dało produkt, który rozpieszcza nasze podniebienie, dostarczając wspaniałych wartości odżywczych. Żurawina jako główny składnik chałwy lnianej, obok właściwości leczniczych takich jak: działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, ochrona komórek mózgowych przed uszkodzeniami i wielu innych, ma także właściwości odchudzające. Wspomaga i stymuluje ona przemianę materii, bierze udział w usuwaniu toksyn z organizmu (dzięki zawartości błonnika i flawonoidów) i tym samym poprawia skuteczność odchudzania. Skład: żurawina, w tym żurawina suszona i kandyzowana (żurawina, cukier trzcinowy, olej słonecznikowy), orzechy arachidowe, siemię lniane.
12. Migdały w czekoladzie bez glutenu, Doti (KLIK) - chrupiące połączenie surowego ekologicznego migdała oraz organicznej, belgijskiej czekolady zawierającej 70% kakao. Skład: czekolada 81%,(miazga kakaowa, cukier trzcinowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, emuglator lecytyny (z soi), migdały 18%, substancje glazurujące: guma arabska, sacharoza, miód (* składniki pochodzące z upraw ekologicznych).
13. Czekolada "Smak polski" - piwo, Manufaktura Czekolady (KLIK) - mleczna czekolada, zbalansowana słodem, który nadaje jej lekkiej goryczki. Polecana do polskich, najlepiej ciemnych piw, które bazują na palonym słodzie jęczmiennym. Skład: cukier, prażone ziarno kakao, masło kakaowe, mleko w proszku, prażone ziarno jęczmienia, laska wanilii, masa kakaowa minimum 44%.
14. Draże czekoladowe, Ekoflorka (KLIK) - czekoladowe drażetki, bez mleka i zbędnych dodatków. Skład: nierafinowany cukier trzcinowy*, miazga kakaowa*, tłuszcz kakaowy*, naturalne barwniki: spirulina*, koncentrat soku z aronii*, substancje nabłyszczające: olej kokosowy*, wosk pszczeli* (*certyfikowany składnik ekologiczny).
15. Czekolada Smoky Joe [70% kakao z Ekwadoru + słód whisky], Manufaktura Czekolady (KLIK) - Smoky Joe to kompozycja stworzona we współpracy z AleBrowarem. Ziarna kakao z Ekwadoru z nutką jaśminu i korzennych przypraw idealnie komponują się z dymnym charakterem Whisky Extra Stout, warzonym przez AleBrowar na bazie słodu whisky. Skład: ziarno kakao z Ekwadoru (70%), cukier, masło kakaowe, słód whisky. Najlepiej spożyć przed upływem 6 miesięcy od daty produkcji.
16. Pierniczki, Consonni (KLIK) - aromatyczne ciasteczka upieczone według starej, polskiej receptury z korzennymi przyprawami. Skład: cukier, masło, mleko, jaja, pasteryzowane, kakao, gałka muszkatołowa, imbir, cynamon, goździki, sól.
17. Czekolada deserowa - Grand Cru z Ekwadoru, Manufaktura Czekolady (KLIK) - czekolada wyrabiana ręcznie bezpośrednio z wyselekcjonowanych ziaren kakao pochodzących z Ekwadoru. Nie zawiera żadnych sztucznych dodatków ani konserwantów. Skład: ziarno kakao z Ekwadoru [70%], cukier.
18. Czekolada mleczna BIO z wiśniami i jeżynami, Ekoflorka (KLIK) - wyprodukowana z najwyższej jakości surowców rolnictwa ekologicznego przy znaczącym udziale pracy ręcznej. Ziarna kakaowca pochodzą z ekologicznych upraw o zrównoważonym rozwoju zlokalizowanych w Afryce Zachodniej. Owoce wiśni i jeżyn pochodzą z upraw ekologicznych w Bieszczadach. Skład: cukier trzcinowy bio, tłuszcz kakaowy bio, mleko pełne w proszku bio, miazga kakaowa bio, suszone wiśnie bio i jeżyny bio (6%) w zmiennych proporcjach.
19. Ciasteczka brzydkie z orzechami, Consonni (KLIK) - brzydkie, ale bardzo smaczne. Skarmelizowane orzechy laskowe oraz arachidowe z odrobiną cynamonu. Bez mąki, wyłącznie ze zmielonych orzeszków, w 100% naturalne. Skład: cukier, orzechy laskowe 25%, orzechy arachidowe 25%, białko jaj pasteryzowane, cukier wanilinowy, cynamon, sól.
20. Migdały w surowej czekoladzie BIO Cocoa, SuroVital (KLIK) - migdały w surowej czekoladzie z nieprażonych ziaren kakaowca. Skład: czekolada* 65% (ziarno kakaowca*, cukier palmowy*, masło kakaowe* - zawartość masy kakaowej 60%), migdały*35% (*składniki pochodzące z upraw ekologicznych).
21. Orzechy nerkowca w czekoladzie, Doti (KLIK) - zdrowe orzechy nerkowca bez dodatku konserwantów, w czekoladzie z naturalną wanilią. Manufakturowa produkcja. Zawartość kakao 54%. Czekolada deserowa słodzona maltitolem. Skład: czekolada 80%,(miazga kakaowa, substancja słodząca malitol, tłuszcz kakaowy, emuglator lecytyny( z soi, )aromat, naturalna wanilia) orzechy nerkowca 19%, substancje glazurujące: guma arabska. sacharoza, miód (*składniki pochodzące z upraw ekologicznych).
22. Listki czekoladowe - wiśnia w czekoladzie deserowej, Manufaktura Czekolady (KLIK) - cieniutkie i delikatne listki czekoladowe z ciemnej 70% czekolady posypanej liofilizowaną (suszoną na zimno) wiśnią. Skład: czekolada deserowa 70%, wiśnia liofilizowana.

1. Świeży mix owoce i warzywa (jabłko + ananas, marchewka + rzodkiewka), Marwit (KLIK) - szybka i zdrowa przekąska idealna w domu, w pracy, w szkole czy w podróży. Bez konserwantów i barwników. Skład: jabłko 25%, ananas 25%, marchewka 25%, rzodkiewka 25%.
2. Baton Warszawski truskawka i wanilia, Baton Warszawski (KLIK) - zdrowy, sycący i pyszny. Nie zawiera glutenu, arachidów, laktozy ani sacharozy. Produkt wegański. Skład: bezglutenowe płatki owsiane, bezglutenowa mąka owsiana, BIO olej kokosowy, daktyle, truskawka, ksylitol, BIO siemię lniane, naturalny ekstrakt z wanilii bourbon, sól himalajska, woda źródlana.
3. Zielona nać pietruszki, Zdrowe Pola (KLIK) - bomba zdrowotna, która pomaga na wiele schorzeń. Jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Ma właściwości antyseptyczne, dlatego bardzo pozytywnie wpływa na działanie układu pokarmowego oraz moczowego. Dzięki bardzo dużej zawartości witaminy C doskonale wzmacnia odporność i pomaga w leczeniu jesiennych przeziębień. Dlatego nie bójmy się jej dodawać do sałatek, zup czy przyrządzać z niej koktajle. Zieloną nać pietruszki można rozpuszczać w chłodnej wodzie, sokach owocowych lub sokach ze świeżo wyciśniętych owoców. Produkt służyć również jako dodatek do jogurtów, koktajli, smoothies, płatków śniadaniowych, zup i sałatek. Produkt w 100% pochodzi z Polski.
4. Baton "Miodowy kłos" w białej czekoladzie, Gospodarstwo Pasieczne Łysoń (KLIK) - batonik stanowiący połączenie pełnowartościowych ziaren zbóż i suszonych owoców oblanych złocistym miodem. Jest źródłem niezwykle cennych substancji odżywczych w postaci: węglowodanów, błonnika, składników mineralnych oraz witamin z grupy B i E. Dzięki temu zapewnia organizmowi pokaźną dawkę energii w najzdrowszej postaci. Skład: mleko, miód (12,5%), płatki owsiane, orzechy, kokos, rodzynki, sezam, ryż prażony, żurawina, biała czekolada.
5. Baton energetyczny "Totobi", Oho Natura (KLIK) - z zawartością 91 mg naturalnej kofeiny. Zastępuje kawę, dając "kopa" w naturalnej postaci, a do tego jest pożywny i pyszny. Bez cukru, substancji słodzących, konserwantów, barwników, polepszaczy, glutenu. Skład: figi, morele, rodzynki, słonecznik, guarana, zielona herbata, imbir, olejek cytrynowy.
6. Kubek Warzyw "Witalność", Trixo (KLIK) - warzywny koktajl. Skład: burak, pomidor, papryka, liść laurowy, pieprz. Naturalnie dojrzałe warzywa, które są składnikami koktajlu pochodzą wyłącznie z certyfikowanych upraw. Zastosowana technologia suszenia zachowuje 80% witamin i 100% minerałów świeżych warzyw. Sproszkowany produkt łatwo rozpuszcza się w płynach i posiada niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu błonnik. Koktajl dla witalności swoje właściwości zawdzięcza głównie zawartym w nim burakom, które poprawiają ogólne samopoczucie, wzmagają koncentrację, refleks, pamięć, zmniejszają napięcie nerwowe, leczą stres, depresję, apatię, różnego rodzaju nerwice i zaburzenia snu - a to wszystko za sprawą zawartego w nich litu i magnezu.
7. Gryka do chrupania bez dodatku cukru Dobra Kaloria, Kubara (KLIK) - ekspandowane ziarno gryki do bezpośredniego spożycia albo jako dodatek do musli, mleka lub jogurtu. Skład: ekspandowane ziarno gryki (70 g).
8. Suszona wołowina Beef Jerky, Wild Willy (KLIK) - poszarpane kawałki suszonej wołowiny Jerky to znakomita przekąska, lekkie, bogate źródło białka o bardzo korzystnym aminogramie, które można zabrać ze sobą wszędzie. Doskonale sprawdza się jako uzupełnienie codziennej diety w pełnowartościowe białko. Ta suszona wołowina wytwarzana jest wyłącznie z wysokiej jakości mięsa wołowego (szynki!), okraszonego jedynie naturalnymi przyprawami. Suszona i wędzona jest długo w dymie drewna olchowego i pakowana próżniowo, aby zachować ten niepowtarzalny bukiet aromatów. Na 100 g produktu, 65 g to białko, a tylko 5 g to tłuszcz – wymarzony zestaw dla sportowców. Skład: szynka wołowa (ligawa), przyprawy naturalne, sos sojowy (skład sosu: nasiona soi, woda, mąka pszenna, sól), sos Worcestershire (skład sosu: ocet słodowy, ocet spirytusowy, melasa, cukier, sól, seradela, ekstrakt z tamaryndy, szalotka, czosnek, przyprawy i aromaty).
9. Wafle zbożowo-ryżowe naturalne, Euro Wafel (KLIK) - produkowane metodą, która w procesie technologicznym nie wymaga dodatku tłuszczu. Skład: mąka pszenna 97% (gluten), mąka ryżowa 1%, olej rzepakowy 1,5%, sól morska 0,5%.
10. Jabłko suszone bez cukru Puffins, Puffins (KLIK) - w 100% naturalne. Nie zawierają żadnych sztucznych dodatków, cukrów czy aromatów. Suszone jabłka są idealną, zdrową przekąską. Zawierają dużo ilość witaminy C, wzmacniającej odporność. W skórce jabłka znajdują się ogromne ilości pektyn, które potrafią oczyszczać nasz organizm z trujących substancji. Skład: jabłko (100%) pochodzące z Polski.

11. Wafle ryżowe tradycyjne, Kupiec (KLIK) - zawierają wiele cennych witamin, składników mineralnych i błonnika. W opakowaniu jednostkowym znajduje się 18 sztuk. Jeden wafel to tylko 19 kcal. Wypiekane z pełnych ziaren brązowego ryżu. Składniki: ryż brązowy.
12. Młody jęczmień, Zdrowe Pola (KLIK) - dodatek do żywności, popularny wśród osób dbających o sylwetkę oraz odchudzających się. Młode kłosy zawierają dużo więcej prozdrowotnych substancji niż dojrzałe zboże. Są bogatym źródłem witaminy C i beta-karotenu, wielu mikroskładników oraz egzogennych aminokwasów. Sproszkowaną trawę młodego jęczmienia można rozpuszczać w chłodnej wodzie, sokach owocowych lub sokach ze świeżo wyciśniętych owoców. Sproszkowana trawa może służyć również jako dodatek do jogurtów, koktajli, płatków śniadaniowych, zup i sałatek. Produkt w 100% pochodzi z Polski.
13. Baton warzywny "Farmer" (szpinak + cytryna), Zmiany Zmiany (KLIK) - w 100% naturalny baton warzywny, stanowiący prawdziwą bombę witaminową. Skład: rodzynki*, pestki słonecznika*, śliwki suszone, szpinak suszony, orzechy brazylijskie, łuskane nasiona konopi, fasola suszona, pestki dyni*, suszona cytryna (*z upraw ekologicznych).
14. Baton owocowy "Kakao & Orzech" Dobra Kaloria, Kubara (KLIK) - sycąca, pożywna przekąska z wysoką zawartością błonnika, w 100% naturalna i bez dodatku cukru. Skład: daktyle, chrupki zbożowe (mąka kukurydziana, mąka ryżowa), orzechy nerkowca (15%), kakao (1,9%).
15. Kubek Warzyw "Uroda", Trixo (KLIK) - koktajl z warzyw dla urody. Swoje właściwości zawdzięcza przede wszystkim zawartej w nim marchwi, którą nazywa się pożywką dla skóry. Zawiera bowiem niezwykle dużo pektyny, która jest odpowiedzialna za wydalanie toksyn, ponadto zawiera beta-karoteny oraz witaminę E, które odpowiadają za odżywianie naszej skóry. Naturalnie dojrzałe warzywa, które są składnikami koktajlu pochodzą wyłącznie z certyfikowanych upraw. Zastosowana technologia suszenia zachowuje 80% witamin i 100% minerałów świeżych warzyw. Sproszkowany produkt łatwo rozpuszcza się w płynach i posiada niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu błonnik. Skład: marchew, pomidor, papryka, kolendra.
16. Suszony pomidor Puffins, Puffins (KLIK) - smaczna, beztłuszczowa, chrupiąca przekąska, bez dodatku soli, cukru, sztucznych barwników i polepszaczy smakowych. Skład: pomidor 100%* (*certyfikowany składnik ekologiczny).
17. Chilli w karmelu SnobPop, SnobPop (KLIK) - zaskakujące połączenie ostrego indyjskiego chilli i klasycznego karmelu,, czyli niecodzienna, chrupiąca przekąska.
18. Baton sportowy "Petarda", Zmiany Zmiany (KLIK) - zawiera pełną dawkę naturalnej energii, która doładuje Cię przed ciężkim treningiem. Stworzony w 100% z naturalnych składników. Bez dodatku cukru, syropów, słodzików, konserwantów, polepszaczy i glutenu. Skład: daktyle, pestki dyni, maliny*, morwa, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, nasiona chia, spirulina (*z upraw ekologicznych).
19. Baton jabłkowy "Urwis", Zmiany Zmiany (KLIK) - pyszna i zdrowa przekąska z samych naturalnych składników. Skład: jabłka suszone*, rodzynki*, orzechy nerkowca (*z upraw ekologicznych).
20. Baton białkowy "Pakuri", Oho Natura (KLIK) - zawiera aż 19% białka roślinnego. Charakteryzuje się wyjątkowym smakiem orzechów ziemnych, przez który przebija się nutka chrypiących ziaren kakao. Bez cukru, substanci słodzących, konserwantów, barwników, polepszaczy, glutenu. Skład: orzechy ziemne, rodzynki, izolat biała (grochu, ryżu), białko konopne, banany*, daktyle, surowe ziarna kakao*, spirulina (*z upraw ekologicznych).
21. Suszony topinambur Puffins, Puffins (KLIK) - gotowy do spożycia, pyszny i zdrowy. Dzięki zastosowaniu technologii suszenia próżniowego, zachował wszystkie swoje wartości odżywcze. Skład: topinambur 100%* (*certyfikowany składnik ekologiczny).
22. BIO Inulinki kokosowe, Poloniak (KLIK) - inulina jest naturalnym węglowodanem, nie trawionym przez ludzkie enzymy. Składa się z cząsteczki glukozy połączonej z łańcuchami cząsteczek fruktozy. W stanie naturalnym występuje w korzeniach agawy, mniszka lekarskiego, cykorii, słonecznika bulwiastego, omanu. Inulina jest łagodnie słodka w smaku. Przede wszystkim jest prebiotykiem. Stanowi doskonałą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych: Lactobaccillus i Bifidobacterium, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Skład: innulina, wiórki kokosowe.

1. Herbata czarna granulowana "Indyjska", Astra (KLIK) - granulowana herbata Indyjska to jedna z najpopularniejszych, doskonale zaparzających się herbat. Uzyskiwany z niej napar jest mocny, o intensywnym, brązowo - mahoniowym kolorze i tradycyjnym smaku. Skład: 100% czarna herbata z Indii.
2. Herbata "Krasnalkowa", Polskie Frykasy (KLIK) - przysmak wrocławskich krasnali, choć nie tylko. Skład: herbata zielona sencha, jabłko, cukrowe krasnale, aromat.
3. Czekolada pitna gorzka z malinami Chocolate Bush, Manufaktura Czekolady (KLIK) - gęsta, aksamitna i aromatyczna czekolada. Zawartość opakowania wystarczy na przygotowanie co najmniej czterech filiżanek prawdziwej czekolady. Skład: czekolada gorzka (miazga kakaowa cukier, proszek kakaowy o zredukowanej zawartości tłuszczu emulgator: lecytyna sojowa, aromat naturalny wanilia Bourbon) maliny. Masa kakaowa min. 70,4%.
4. Yerbata, John Lemon (KLIK) - w 100% naturalna lemoniada na bazie yerba mate z ekstremalną zawartością kofeiny. Nie zawiera konserwantów. Moc naturalnej kofeiny 24 mg na 100 ml. Pobudza podobnie jak kawa, ale różni się od niej m.in. tym, że w przypadku kawy pobudzenie jest mocne i krótkie, a po yerba mate długotrwałe.
5. Malina 100%, Premium Rosa (KLIK) - sok 100% wyciskany bezpośrednio z owoców malin, bez barwników i konserwantów oraz bez cukru. Skład: 100% sok z owoców malin (Rubus idaeus). Jesteśmy wielkimi fanami soków i syropów niskosłodzonych Premium Rosa - wypijamy jedną butelkę soku na tydzień.
6. Naturalna woda źródlana niegazowana z ujęcia H2 / H7 w Ustroniu, Ustronianka (KLIK) - woda o niskiej zawartości sodu i średnim stopniu mineralizacji od polskiej firmy rodzinnej.
7. Syrop z kwiatów czarnego bzu "Nasze Domowe", Premium Rosa (KLIK) - syrop wytwarzany według tradycyjnej receptury bezpośrednio z kwiatów czarnego bzu. Nie zawiera sztucznych konserwantów i barwników. Kwiaty czarnego bzu dzięki właściwościom napotnym i przeciwgorączkowym zalecane są przy przeziębieniach, zawarte w nich składniki uszczelniają naczynia krwionośne zapobiegając przenikaniu wirusów, z tego samego powodu sprawdzają się również w leczeniu chorób gardła. Skład: cukier, wyciąg z kwiatu czarnego bzu (43%), kwas cytrynowy (regulator kwasowości).
8. Claps Yodel, Monco (KLIK) - lekko gazowany jałowcowy napój w 100% ekstraktem z jałowca. Szybko orzeźwia i gasi pragnienie. Charakteryzuje się intensywnie leśnym smakiem. Owoce jałowca ułatwiają trawienie i działają przeciwzapalnie. Skład: woda źródlana, wyciągi owocowe zawierające naturalne cukry, naturalny barwnik:karmel, dwutlenek węgla, naturalny aromat chmielu, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, ekstrakt z owoców jałowca.
9. Herbata owocowa "Czar namiętności", Natjun (KLIK) - mieszanka złożona z hibiskusa, jabłek, poziomek, dzikiej róży i rodzynek. Bezkofeinowy susz owocowy daje napar o jasnej barwie, który cechuje przyjemny słodki aromat poziomek i soczystych jabłek z kwaskową nutą. Po zaparzeniu powietrze wypełnia sie przyjemną, romantyczną, lekko waniliową wonią, a słodko-kwaśny smak naparu wprowadza w radosny nastrój. Skład: hibiscus, jabłko, owoc i liść poziomki, rodzynki, skórka dzikiej róży, aromat.
10. Sok z brzozy z sokiem z żurawiny Oskoła, Marwit (KLIK) - oskoła to staropolska nazwa soku brzozowego o słodkawym smaku. Był to napój chłodzący i leczniczy stosowany na całej Słowiańszczyźnie. Pozyskiwano go wczesną wiosną - zaraz po pojawieniu się pączków - z dorodnych i zdrowych brzóz, które budziły się do życia. Do dziś jest bardzo popularny ze względy na właściwości prozdrowotne; można go spożywać w każdym wieku bez ograniczeń ilościowych. Oskoła w swojej ofercie posiada kilkanaście różnych wersji smakowych, najpopularniejszy jest sok naturalny (KLIK). Skład: naturalna oskoła nierozcieńczona wodą 70%, sok żurawinowy 24,4%, cukier, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, aromat.
11. Chias przekąska do picia w płynie malina & marakuja, Chias Brothers Europe (KLIK) - wyjątkowo bogate w kwasy Omaga-3 nasiona szałwii hiszpańskiej - chia, połączone z naturalnymi sokami owocowymi. Idealne na drugie śniadanie, jako przekąska oraz jako wsparcie organizmu po intensywnym treningu. Produkt nie zawier sztucznych barwników, konserwantów i aromatów. Skład: 53% sok z zagęszczonych soków, 34% jabłek, 16,8% malin, 1,5% marakui, woda, 6,2% nasiona chia.
12. Ziółka na przemianę materii, Manufaktura Cieleśnica (KLIK) - mieszanka ziół polecana do picia na polepszenie przemiany materii. Skład: mięta pieprzowa, owoc aronii, owoc czarnego bzu, korzeń mniszka lekarskiego, liść brzozy, pokrzywa zwyczajna, korzeń arcydzięgla, kwiat stokrotki.
13. "Pani Gilowa" lemoniada jarzębinowa, Kozia Zagroda (KLIK) - lemoniada, której bazą jest świeżo wyciskany sok pomarańczowy, ocet jabłkowy oraz mięta. Produkt został wyprodukowany bez dodatku soków zagęszczonych czy ekstraktów. Jest słodzony miodem. Skład: woda, miód, świeżo wyciskany sok pomarańczowy, ocet jabłkowy, rozdrobnione owoce jarzębiny, mięta.
14. Lemoniada lipowa, Kozia Zagroda (KLIK) - napój niegazowany zawierający jedynie naturalne składniki, takie jak: cytryna, miód, kwiat lipy czy ocet jabłkowy. Kwiat lipy ma działanie napotne, przeciwskurczowe, żółciopędne, dlatego jest polecany przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach. Natomiast ocet jabłkowy wzmacnia organizm, pobudza metabolizm, poprawia trawienie i obniża poziom cholesterolu. Skład: woda, cytryna, miód, kwiat lipy, ocet jabłkowy, mięta.
15. Herbata "Safari", Astra (KLIK) - doskonała odmiana herbaty kenijskiej pochodząca z ogrodów w samym sercu Afryki Południowej - na Wyżynie Kenijskiej. Herbata Safari jest wizytówką Kenii, cenioną za wyjątkowy aromat i smak oraz intensywny, czerwono-mahoniowy kolor naparu. Skład: 100% czarna herbata z Kenii.

1. Jogurt naturalny, Piątnica (KLIK) - jeden z nielicznych powszechnie dostępnych jogurtów bez mleka w proszku i białek mleka. Powstaje wyłącznie z mleka oraz żywych kultur bakterii jogurtowych. Jak zapewnia producent, został wyprodukowany z mleka od krów karmionych paszami bez genetycznie zmodyfikowanych organizmów. Skład: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych.
2. Smalec z pieczarkami i boczkiem, Fimaro (KLIK) - idealny dodatek do smarowania grzanek lub świeżego chleba. Skład: słonina, boczek, pieczarki, cebula, czosnek, przyprawy.
3. Chlebek Bredis cukinia, Papagrin (KLIK) - chlebki Bredis powstają poprzez wysuszenie ziaren. Składają się z 100% naturalnych składników, bogate w źródło kwasów nienasyconych, wolne od substancji konserwujących, niski indeks glikemiczny oraz wysoką zawartość błonnika pokarmowego, nie zawierają soi, glutenu mleka oraz jaj. Skład: cukinia 46%, cebula, siemię lniane 12%, pestki dyni, sezam, nasiona słonecznika, kokos, kminek, czosnek, sól morska.
4. Patyczki szynkowe, Tradycyjne Jadło (KLIK) - chude delikatnie przyprawione mięso, przygotowane "na wzór” kabanosów. Idealna mała przekąska – wygodny kształt, niska zawartość tłuszczu, delikatne przyprawy. Skład: mięso wieprzowe 97%, pozostałe 3%: zioła i przyprawy naturalne, w tym gorczyca, substancja konserwująca - sól peklowa.
5. Kabanosy swojskie, Tradycyjne Jadło (KLIK) - klasyczne kabanosy z mięsa wieprzowego, które zostały zdecydowanie przyprawione, by zachwycać sympatyków wyraźnych smaków. Skład: mięso wieprzowe 96%, pozostałe 4%: zioła i przyprawy naturalne, sól peklowa.
6. Paprykarz wegański z kaszy jaglanej, Vega Up (KLIK) - idealny do kanapek. Skład: gotowana kasza jaglana (34%) (woda, kasza jaglana), papryka (18%), pomidory, cebula, marchew, olej rzepakowy, sól morska, przyprawy naturalne.
7. Serek naturalny Bieluch, SM Bieluch (KLIK) - jeden z najlepszych serków dla małych dzieci ze Spółdzielni Mleczarskiej w Chełmie. Nie zawiera konserwantów i stabilizatorów. Delikatny w smaku. Skład: mleko pasteryzowane, czyste kultury mleczarskie.
8. Serek śmietankowy "Twój smak", Piątnica (KLIK) - naturalny serek o kremowej konsystencji i śmietankowym smaku. Doskonały do kanapek, tostów i krakersów. Znakomicie zastępuje masło czy margarynę, i dodatkowo zawiera od nich zdecydowanie mniej tłuszczu. Nadaje się również do przyrządzania sosów, farszów do mięsa i ryb oraz dipów. Szczególnie polecany do sernika typu nowojorskiego. Wyprodukowany z mleka od krów karmionych paszami bez genetycznie zmodyfikowanych organizmów. Bez konserwantów, bez barwników, bez zagęstników. Skład: serek śmietankowy (mleko pasteryzowane i śmietana), sól, białka mleka.
9. Pasztet ze świniobicia "Smakowidło", Tradycyjne Jadło (KLIK) - rodzaj wędzonego aromatycznego pasztetu - fantastycznie doprawionego, parzonego i uwędzonego w efektownej formie. Skład: podgardle wieprzowe 40%, mięso wieprzowe 40%, wątroba wieprzowa 15%, pozostałe 5%: zioła i przyprawy naturalne, susz warzywny w tym seler, susz cebulowy. Konserwowane solą i solą peklową.
10. Kolekcja Smaków "Parfait z łososia z nutą ziół prowansalskich", ABC Kuchni (KLIK) - wyrób własny restauracji ABC Kuchni z podpoznańskiego Suchego Lasu. Delikatna w smaku pasta z łososia idealna do smarowania krakersów, tostów i kanapek, chleba chrupkiego i razowego. Kolekcję Smaków można nabyć w dziale handlowym i restauracji ABC Kuchni, a także w restauracji 3kolory (nad Jeziorem Malta w Poznaniu). Skład: filet z łososia, śmietana 33%, zioła prowansalskie, przyprawy.
11. Pasztet z wątróbek drobiowych, ABC Kuchni (KLIK) - wyrób własny restauracji ABC Kuchni z podpoznańskiego Suchego Lasu. Doskonały dodatek do pieczywa i czerwonego wina. Kolekcję Smaków można nabyć w dziale handlowym i restauracji ABC Kuchni, a także w restauracji 3kolory (nad Jeziorem Malta w Poznaniu). Skład: wątróbki drobiowe, cebula, masło, jaja kurze, przyprawy.
12. Polski czatni ostry zielony pomidor, Luks Pomada (KLIK) - Zielony pomidor w wersji hot! Powoli smażony, z cebulką i czosnkiem, doprawiony ostrą papryczką i pieprzem kajeńskim - doda pikanterii niejednej potrawie. Szyku i nietuzinkowości dodaje mu aromatyczny tymianek i kolendra. W smaku jest słodko-ostry, zbalansowany, choć wyrazisty i bogaty. To najbardziej pikantny czatni w ofercie Luks Pomada. Czatni z zielonego pomidora pasuje do wszelkich dań mięsnych na ciepło i zimno, serów, ulubionych kanapek. Skład: zielony pomidor (54%), mus z jabłek, cebula, cukier, ocet winny, rodzynki, papryka ostra, pieprz cayenne, czosnek granulowany, tymianek, sól, pektyna (substancja zagęszczająca), pieprz czarny kolendra.
13. Pieczywo chrupkie z amarantusem bezglutenowe, Amarello (KLIK) - wytwarzane wyłącznie z naturalnych surowców, a swój wyjątkowy smak zawdzięcza mieszance mąk z różnych nasion. Skład: kasza kukurydziana, amarantus (10%; mąka pełnoziarnista, nasiona ekspandowane), mielone siemię lniane, mąka gryczana, mąka z komosy ryżowej, mąka teff, mąka z wiesiołka, olej rzepakowy, sól morska.

1. Sos jabłkowo-musztardowy bezguletnowy, Natjun (KLIK) - zaskakujące połączenie jabłek i gorczycy, które zachwyca i jednocześnie doskonale uzupełnia smak potraw. Produkt nie zawiera cukru, drożdży, jajek, laktozy i pszenicy. Skład: jabłka (92%), żółta gorczyca (3%), ocet jabłkowy, koncentrat soku jabłkowego (1%), sól, przyprawy.
2. Keczup pikantny "Diabełek dziadunia", Ogródek Dziadunia (KLIK) - z przetartych pomidorów, z dodatkiem cebuli, czosnku i przypraw. Na wyprodukowanie 100 g przecieru zużyto 300 g świeżych pomidorów. Skład: przecier pomidorowy z przetartych pomidorów (71%), cebula, cukier, ocet spirytusowy 10%, sól, przyprawy, czosnek.
3. BIO pasta z soczewicy czerwonej, Poloniak (KLIK) - może zastąpić masło lub margarynę. Świetne źródło białka. Skład: soczewica czerwona*, płatki ryżowe*, skrobia ziemniaczana*, olej rzepakowy*, papryka czerwona*, czosnek*, gałka muszkatołowa*, majeranek*, pieprz*, sól (* certyfikowane produkty ekologiczne).
4. Musztarda francuska łagodna Konik, Ankorp (KLIK) - tradycyjna gruboziarnista musztarda z ziaren gorczycy czarnej i żółtej, z dodatkiem naturalnego miodu nektarowego. Skład: woda, gorczyca biała, ocet spirytusowy, cukier, gorczyca czarna, olej roślinny, sól, miód pszczeli, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; przyprawy, barwnik: kurkumina.
5. Keczup Markowy łagodny bez glutenu, Roleski (KLIK) - wyjątkowe połączenie aromatycznych pomidorów z delikatną nutą przypraw w wygodnym opakowaniu typu PET. Nowa receptura ketchupu zawiera jeszcze więcej pomidorów ( aż 205 gramów pomidorów na 100 gramów produktu) oraz pozbawiona została skrobi i kwasku cytrynowego. Doskonale komponuje się z frytkami, kanapkami, parówkami i żółtym serem. Skład: pomidory (205 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet spirytusowy, sól, przyprawy.
6. BIO majonez, Poloniak (KLIK) - majonez domowy, wegetariański. Skład: olej rzepakowy*, jaja kurze*, musztarda*, ocet jabłkowy*, pieprz*, sól (*certyfikowany składnik ekologiczny).
7. Hummus tradycyjny, Vega Up (KLIK) - idealny do kanapek. Bez konserwantów. Skład: gotowana ciecierzyca BIO (45%), woda, pasta sezamowa BIO, sok z cytryny, sól morska, czosnek, kmin rzymski, pieprz.
8. Musztarda jałowcowa ostra Konik, Ankorp (KLIK) - bardzo ostra musztarda z czarnej i białej gorczycy z dodatkiem ziaren jałowca. Skład: woda, ocet spirytusowy, gorczyca biała, gorczyca czarna, cukier, olej roślinny, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; suszony owoc jałowca (0,15%), przyprawy.
9. Krem z gorczycy z miodem Konik, Ankorp (KLIK) - legendarna krakowska, łagodna musztarda z dodatkiem najlepszego polskiego miodu nektarowego, oparta o tradycyjną recepturę wytwarzania z początku XX w. Skład: woda, gorczyca (15%), cukier, ocet spirytusowy, olej roślinny, miód pszczeli (3%), sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; barwnik: kurkumina.
10. Borówka do mięs niskosłodzona, Runoland (KLIK) - borówka jest drobną krzewinką, rosnącą w naszych lasach, a jej owoce to drobne czerwone kulki. Dojrzałe - bogate są w witaminy, sole mineralne i kwasy organiczne. Owoce borówki brusznicy są cennym źródłem witaminy A, C oraz soli mineralnych. Flawonoidy w nich zawarte wzmacniają ściany naczyń i zapobiegają ich łatwemu pękaniu, natomiast kwas benzoesowy ma działanie antyseptyczne. Borówka brusznica oprócz swych niepodważalnych zalet zdrowotnych jest również idealnym dodatkiem do mięs. Idealnie komponuje się z kurczakiem grillowanym czy pieczonym, indykiem jak i dziczyzną. Wegetarianie również mogą się cieszyć smakiem borówki, gdyż doskonale pasuje do serów pleśniowy czy innych przekąsek, a także deserów. Skład: Ekologiczna borówka (Vaccinium vitis idaea, 60%), ekologiczny cukier trzcinowy 28%, woda, pektyna jabłkowa (substancja zagęszczając), regulator kwasowości- kwas askorbinowy (wit. C).
11. Chrzan tarty z żurawiną, Ogródek Dziadunia (KLIK) - stworzony na bazie tradycyjnej domowej receptury otrzymany z przetartego korzenia chrzanu, wzbogaconego żurawiną, z dodatkiem oleju, soku z cytryny i przypraw. Skład: korzeń chrzanu (55%), żurawina (20%), woda, olej rzepakowy, cukier, sok z cytryny, sól.
12. "Polisol" z dziką różą, Polisol (KLIK) - polisol jest naturalnym produktem z kiełkującego ziarna zbóż (słodów) pszenicy, jęczmienia, owsa i kukurydzy, przyczyniającym się do wzmocnienia odporności i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Produkt został opracowany przez zespół radzieckich naukowców na początku lat 80-tych ubiegłego wieku na zlecenie Ministerstwa zdrowia ZSRR. Lecznicze połączenie jedynie naturalnych witamin, aminokwasów i mikroelementów kiełkującego ziarna zbóż w wieluskładnikowym ekstrakcie słodowym potwierdzone licznymi badaniami klinicznymi. Polisol „Z dziką różą” jest całkiem naturalnym produktem z kiełkujących ziaren (słodu) rożnych rodzajów zboża. Dzięki dzikiej róży zawiera podwyższoną zawartość witaminy С i innych niezbędnych dla człowieka witamin i mikrolementów. Skład: ekstrakt z dzikiej róży, ekstrakt ze słodów: pszennego, jęczmiennego, owsianego, kukurydzianego, woda.
13. Musztarda imbirowa, Vitapol (KLIK) - na podstawie domowej receptury. Idealnie nadaje się do mięs, ryb, dań warzywnych, do jogurtu, jako składnik marynat. Ma wyrazisty slodko-ostry smak. Nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników. Skład: gorczyca biała i ciemna, woda, imbir (35%), ocet, cukier, sól, przyprawy.

1. Dania Babci Zosi "Kasza gryczana z warzywami", Sys (KLIK) - kasza gryczana ceniona jest od stuleci za swoje walory odżywcze. W połączeniu z grzybami smakuje wyśmienicie. Kasza gryczana często stosowana jest jako dodatek do gorących dań zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Z dodatkiem zsiadłego mleka, w upalne dni jest świetnym, sycącym posiłkiem. Skład: kasza gryczana prażona (min. 85%), grzyby suszone min. 5% (pieczarka, podgrzybek), cebula prażona (cebula, olej roślinny).
2. Dania Babci Zosi "Pomidorowa z ryżem", Sys (KLIK) - królowa polskich zup bez dodatku cukru. Delikatna, lekka i aromatyczna. Bezglutenowa, bo z ryżem. Skład: ryż biały (min. 40%), pomidor suszony w proszku (min. 25%), sól morska, cukier, mleko w proszku odtłuszczone, skrobia ziemniaczana, natka pietruszki suszona, lubczyk suszony.
3. Dania Babci Zosi "Placki ziemniaczane klasyczne", Sys (KLIK) - placki ziemniaczane to tradycyjna potrawa polskiej kuchni. Teraz, dzięki plackom ziemniaczanym klasycznym od Babci Zosi, można cieszyć się ich smakiem bez uciążliwego obierania i tarcia ziemniaków. Wystarczy dodatek wody, jajka i ciasto na placki gotowe! Opakowanie dla 4 osób. Skład: ziemniaki suszone (min. 60%), skrobia ziemniaczana, cebula suszona, sól morska.
4. Dania Babci Zosi "Kasza jęczmienna z pieczarkami", Sys (KLIK) - do potraw mięsnych z sosem lub z dodatkiem świeżego masła oraz natki pietruszki, - jako samodzielne zdrowe i pyszne danie obiadowe. Produkt powstał na bazie samych naturalnych składników. Skład: kasza jęczmienna, pieczarki suszone (7%), cebula prażona (cebula, olej roślinny).
5. Prze!Racuchy Owsiane Instant, Pięć Przemian (KLIK) - pyszne i pachnące, słodzone ksylitolem. Bez glutenu, cukru, kukurydzy, mąki z białego ryżu i zbędnych chemicznych ulepszaczy. Skład: mąka owsiana bezglutenowa, płatki owsiane bezglutenowe, ksylitol (substancja słodząca), przyprawy, wodorowęglan sodu (substancja spulchniająca), sól himalajska.
6. Żurek, Gryszczeniówka (KLIK) - gotowy do spożycia, wystarczy podgrzać. Bez konserwantów, pasteryzowany. Skład: wywar wieprzowo-warzywny, buraki, naturalny zakwas żytni, kiełbasa biała naturalna, boczek wędzony, śmietana, czosnek, przyprawy.
7. Zupa krem z pomidorów z bazylią, Marwit (KLIK) - zupa z ugotowanej i zmiksowanej pulpy z włoskich pomidorów, świeżej marchwi i cebuli przyprawiona bazylią. Rewelacyjna alternatywa dla szybkich, często niezdrowych przekąsek, ale również do zup przyrządzanych w domu. Zupy krem Marwit nie zawierają sztucznych barwników, alergenów i konserwantów. Skład: pulpa pomidorowa 42%, marchew 40%, woda, czosnek, bazylia 1%, cukier, sól.
8. Zupa z soczewicy, Homemade (KLIK) - przyrządzana na bazie bulionu warzywnego, w którym wyczuwa się smak marchewki, pora i korzenia pietruszki. Na aromat potrawy wpływają również przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Produkt nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników ani polepszaczy smaku. Skład: bulion warzywny (woda,marchew, cebula, por, korzeń pietruszki, imbir świeży, lubczyk świeży, liść laurowy, ziele angielskie), soczewica czerwona 9%, puree z pomidora 7% (pomidor, kwas cytrynowy, sól, bazylia), cebula biała, olej rzepakowy, kolendra 0,7%, sól, pieprz czarny, kurkuma, kmin rzymski.
9. Pan Barszcz Ukraiński zupa tradycyjna, Pan Pomidor & CO (KLIK) - z buraka ugotowanego na parze, z dodatkiem fasoli szparagowej i białej oraz ciecierzycy, bez konserwantów i ulepszaczy. Zupa pakowana na gorąco, dzięki czemu po otwarciu w domu będzie świeża. Skład: woda, burak 21 %, fasola szparagowa 6,3%, fasola biała, marchew, ciecierzyca, cebula, pietruszka, por, sól, zagęszczony sok z buraka, seler, zagęszczony sok z limonki, cukier, olej roślinny rzepakowy, pieprz czarny, liść laurowy.


Jeśli chcielibyście kupić rekomendowane przez nas produkty, ale nie macie czasu na szukanie ich po sklepach, możecie skorzystać z podanych linków. Niektóre z nich to linki afiliacyjne. Jeśli za ich pośrednictwem dokonacie zakupu, otrzymamy z tego tytułu niewielką prowizję.
- Justyna

author

Justyna Ziembińska-Uzar

Cześć! Nazywam się Justyna Ziembińska-Uzar i od 2012 roku na swoim blogu opowiadam o ciekawych polskich produktach oraz przedstawiam polskie marki. Moją misją jest promocja patriotyzmu konsumenckiego w codziennym wydaniu. Mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej, na nowo odkrywając dla siebie hasło "dobre, bo polskie"!


Udostępnij ten post

9 komentarze :

  1. Świetna ta strona!bede częściej zaglądała.jestem pod wrażeniem,nawet nie wiedziałam ze mamy tyle wspaniałych polskich produktow

    OdpowiedzUsuń
  2. Masło orzechowe z białą czekoladą brzmi fantastycznie! Niezrozumiałym jest dla mnie natomiast brak kultowego Majonezu Kieleckiego. Skład ma całkiem niezły.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cóż, wspierajmy polską gospodarkę, byśmy mogli cieszyć się większą ilością zdrowych produktów. Dużo produktów obiadowych było mi znanych, a i tak jestem pod wrażeniem pozycji na liście. Z tego co kojarzę to Kubek Warzyw "Uroda", Trixo jest chyba produktem liofilizowanym?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała strona. Jesteście Wielcy! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna strona, czytam i nie mogę przestać

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialne zestawienie i bardzo pomocne! Dziękuję! I dziękuję że nie zapomnieliście o najlepszym na świecie serku Bieluch :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja bym prosił o analizę wędlin

    OdpowiedzUsuń

Komentarze na blogu są moderowane.

NIE PUBLIKUJĘ KOMENTARZY ZAWIERAJĄCYCH LINKI.

Komentarze zawierające treści obraźliwe i złośliwe, a także zawierające reklamy, linki do sklepów i stron firmowych oraz stanowiące wsparcie dla marketingu szeptanego nie będą publikowane.

Moje przeglądy