Polskie słodycze i przekąski - przegląd producentów i marek

1 marca 2016

Przygotowaliśmy dla Was przegląd polskich producentów słodyczy i przekąsek. Wśród nich pojawiło się wielu producentów, którzy oferują tak zwane zdrowe czekolady, batony i chrupki - wytwarzane z naturalnych składników, bez dodatku cukru (lub z dodatkiem ksylitolu), barwników, konserwantów i innych szkodliwych substancji. Najszybciej można je znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepach internetowych z polskimi produktami (na przykład w Pole Na Stole, w Skrzynce Smaku i w sklepie Polski Talerz).

Mieliśmy problem z ustaleniem asortymentu kilku firm produkujących słodycze na bazie ksylitolu - niestety nie otrzymaliśmy od nich odpowiedzi na zadane pytania. Niemniej spróbujemy jeszcze u nich potwierdzić, czy przygotowane przez nas zestawienia są zgodne ze stanem faktycznym.

Mamy nadzieję, że dzięki poniższej liście odkryjecie coś pysznego dla siebie i swoich bliskich. Przypominamy, że Wawel i E.Wedel nie są polskimi markami. Również Mieszko znajduje się obecnie w zagranicznych rękach.

Wiemy, że poniższa lista nie jest kompletna - będziemy ją na bieżąco aktualizować.


AKA
Producent słodyczy na bazie ksylitolu, czyli zdrowego cukru brzozowego. Warto wiedzieć, że ksylitol - W odróżnieniu od zwykłego cukru - nie ma negatywnego wpływu na zęby, ponieważ ma właściwości bakteriobójcze, co zapobiega powstawaniu płytki nazębnej. Dodatkowo ksylitol ma kilkakrotnie niższy indeks glikemiczny i jest mniej kaloryczny, dzięki czemu bez obaw mogą go stosować osoby, które chorują na cukrzycę lub walczące z otyłością. Drażetki, lizaki i landrynki "Ksylitolki" w kilku smakach polecane są szczególnie dzieciom, osobom odchudzającym się, chorującym na cukrzycę, grzybicę i wszystkim dbającym o zdrowie.
Strona internetowa: http://www.ksylitol.com



AKSAM
Firma Aksam powstała w 1993 roku w Osieku i do dnia dzisiejszego niezmiennie pozostaje firmą w pełni polską i rodzinną. Działalnośc firmy rozpoczęła się od produkcji "Beskidzkich Paluszków", które cieszą się niesłabnącą popularnością. Marka "Beskidzkie..." jest jedną z największych na polskich rynku słonych przekąsek. Znajdziemy w niej między innymi właśnie "Beskidzkie Paluszki", "Beskidzkie Precelki", "Beskidzkie Łakocie" W czekoladzie, "Beskidzkie Paluchy", "Beskidzkie Ptysie", a także krakersy, czipsy, orzeszki, poprocn czy prażynki.
Strona internetowa: http://aksam.pl/



ANDRUTY KALISKIE
Andruty to cieniutkie, chrupiące wafle w kształcie krążków o średnicy 15-17 cm. Ich grubość waha się od 0,8 mm do 1,5 mm. Wyrabia się je w Kaliszu według niezmienionej od wieków receptury, w skład której wchodzą tylko cztery składniki: woda, cukier, mąka pszenna i olej rzepakowy. Andruty są produktem regionalnym, wpisanym 22 kwietnia 2009 roku do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Mogą być one produkowane na terenie miasta Kalisza i w jego granicach administracyjnych. Oryginalne Andruty Kaliskie wypieka Zakład Cukierniczy Urszula Cicha-Kinowska.
Strona internetowa: http://andruty.eu



ARGO
Rodzinna firma z Łańcuta, działająca od 1992 roku, produkująca różnorodne lizaki, cukierki twarde, cukierki nadziewane, cukierki w czekoladzie i słodycze okolicznościowe (na przykład cukrowe baranki, sople choinkowe). Lizaki dostępne są pod marką "Lolli", "Lol Pop Fruit", "Hot Hearts", "Love Me", "I Love You", "Vita-Mix", "Cola-Lemon", "Gum Pop", "Monssstraki".
Strona internetowa: http://www.argo.net.pl



ASTRA
Powstała w 1993 roku firma Astra zajmuje się produkcją słodyczy na bazie karmelu. Specjalizuje się w lizakach deseniowych o różnych smakach, lizakach nadziewanych, lizakach kulistych, cukierkach "Cytruskach" i landrynach.
Strona internetowa: http://www.astra-slodycze.pl

BAŁTYK
Zakłady Przemysłu Cukierniczego “Bałtyk” są największą firmą na Pomorzu, produkującą wyroby czekoladowe oraz półprodukty cukiernicze. Wszystkie wyroby czekoladowe powstają na bazie własnych mas czekoladowych. Produkcja skupia się w dwóch obiektach produkcyjnych zlokalizowanych w Gdańsku-Oliwie. Najnowsza historia firmy rozpoczęła się w roku 2005, kiedy to “Bałtyk” stał się częścią grupy kapitałowej firmy “Bomilla” Sp. z o.o. z Włocławka, i zaczął rozwijać się w myśl jednej wizji, wspólnej dla obu przedsiębiorstw. W ofercie firmy dostępne są czekolady nadziewane, bomboniery, cukierki czekoladowe nadziewane, toffe w czekoladzie, galaretki w czekoladzie, draże, cukierki oblewane, karmerli czy lizaki. Do najbardziej znanych produktów należą cukierki "Likworki Gdańskie", cukierki "Baltic Vodka" i "Trufle Kapitańskie" o smaku rumu i brandy.
Strona internetowa: http://www.zpcbaltyk.pl



BARD
Działający od 1989 roku na Pomorzu Zachodnim producent cukierków czekoladowych. Jako pierwsza firma w regionie rozpoczęła produkcję śliwki w czekoladzie i wprowadziła ją na rynek. Obecnie w ofercie producenta znaleźć można - poza klasyczną suszoną śliwką w czekoladzie - między innymi również śliwkę w kokosie, wiśnie w kokosie, agrest w czekoladzie, "Bardusie Chałwowe" (kawalki chałwy w czekoladzie), "Bardusie Orzechowe" czy morele w czekoladzie.
Strona internetowa: http://www.bard.com.pl

BATON WARSZAWSKI
Naturalne batony z manufakturowej produkcji, które stanowią pełnowartościowy posiłek. Nie zawierają glutenu, laktozy, sacharozy, polepszaczy smaku, słodzików, konserwantów czy arachidów. Zamaist w nich w batonach spotkać można śliwkę, figę, goję, żurawinę, siemię lnianie, ksylitol, słonecznik czy sezam. Ilość cukrów w "Batonie Warszawskim" została ograniczona do minimum - a te, które są w nich obecne, pochodzą z natury, czyli z miodu i owoców. Baton nadaje się nawet dla cukrzyków z racji bardzo niskiego indeksu glikemicznego (IG ok. 32). Zawiera też potężną dawkę błonnika - do 25% dziennego zalecanego spożycia w jednym batoniku. Co ważne, twórcy batonów samodzielnie mielą mąkę do wyrobu swoich produktów. Nie kupują również gotowego alkalizowanego i odtłuszczanego kakao, tylko całe ziarna kakaowca, które sami mielą.
Strona internetowa: http://batonwarszawski.pl



BOIFAN
Przedsiebiorstwo Produkcyjno-Usługowo-Handlowe Boifan (do 2013 roku Biofan) to działający od 1988 roku producent i dystrybutor wyrobów cukierniczych na bazie fruktozy, który jako pierwszy wprowadził na polski rynek tego typu asortyment, dedykowany szczególnie diabetykom. Oferta firmy obejmuje różnego rodzaju czekolady słodzone fruktozą i stewią, ciastka i herbatniki, marcepany, batony nadziewane, orzechy laskowe, praliny i michałki z amarantusem.
Strona internetowa: http://www.biofan.com.pl

BOLTEX
Jeden z największych producentów chrupek kukurydzianych w Polsce, działający od 1986 roku. W jego ofercie dostępne są chrupki kukurydziane naturalne, chrupki smakowe (cebulowe, serowe) i chrupki owocowe (truskawkowe, toffi). Produkty Boltex nie zawierają glutenu, sztucznych barwników oraz tłuszczy zwierzęcych.
Strona internetowa: http://www.boltex.pl

CELIKO
Producent batoników ze świeżych owoców "Frupp". "Frupp" to jedyne w Polsce i na świecie liofilizowane batony. Liofilizacja to specjalny proces suszenia owoców. Polega on na głębokim zamrożeniu owoców, a następnie wysuszeniu ich przy obniżonym ciśnieniu. Z owoców zostaje usunięte 99% wody, co powoduje, że są one trwałe i zachowują nienaruszoną strukturę, która można odtworzyć przez dodanie wody. Liofilizaty charakteryzują się wysokim zachowaniem smaku, aromatu i wartości odżywczych i są bardzo lekkie - na przykład ze 100 gramów świeżych owoców uzyskuje się około 10 gramów suszu. Baton dostępny jest w trzech smakach: truskawkowym, malinowym oraz wiśniowym. Zawiera tylko 35-37 kcal, dlatego jest pyszną alternatywą dla wysokokalorycznych słodyczy oraz słonych przekąsek. Poza batonem "Frupp" firma Celiko ma w ofercie między innymi oranżadę musującą w proszku w czterech smakach, czekoladę na gorąco o nazwie "Creolka", kakao rozpuszczalne "Gumiś", kakao nautralne ciemne "Natura" oraz kremy czekoladowe "Gumiś".
Strona internetowa: http://www.celiko.com.pl



CHOCOLATE BUSH
Chocolate Bush to manufaktura czekolad luksusowych z naturalnymi dodatkami smakowymi. Ręczne wyrabianie, zdobienie i pakowanie sprawia, że każda tabliczka stanowi niepowtarzalne dzieło cukiernicze. Wśród tabliczek dostępne są między innymi czekolady mleczne ze śliwkami i cynamonem, z czarną porzeczką, z malinami, z ananasem i kokosem, czekolada biała z truskawkami, malinami i czarną porzeczką, czekolada gorzkie z malinami i jezynami, z jagodami goi, z truskawkami, pistacjami i czerwonym pieprzem czy czekolada gorzka z solą himalajską i chilli. Istnieje możliwość skomponowania własnej tabliczki. Chocolate Bush to również czekolada do picia w trzech smakach: gorzka (70% kakao), mleczna i gorzka z malinami.
Strona internetowa: http://www.chocolatebush.eu

CHOJECKI
Producent ciastek kruchych, pierniczków, biszkoptów oraz herbatników, działający od 1979 roku. Tradycyjna produkcja wyrobów cukierniczych (ciast, tortów) stanowi dziś drugą, niezależną linię biznesową firmy, która posiada kilkanaście cukierni na terenie Polski centralnej. W ofercie firmy można znaleźć między innymi ciastka maślane, kruche ciasteczka z żurawiną, kruche ciasteczka z kremem o smaku toffi w polewie kakaowej czy herbatniki kakaowe z kremem o smaku waniliowym, przypominające zagraniczne Oreo.
Strona internetowa: http://www.chojecki.pl



CIĘTY JANEK
Cięty Janek to plasterki wydrążonego, obranego ze skórki jabłka, wysuszone do chrupkości, którymi od niedawna zajada się młodzież w wielu polskich szkołach. Przekąska jest przygotowywana bez chemii, cukru i tłuszczu z najsmaczniejszych odmian jabłek z sadów z okolic Żmiącej. Zdrowe czipsy jabłkowe Cięty Janek można zamówić w ilościach hurtowych bezpośrednio od producenta lub kupić na sztuki w sklepie Chłopaki Nie Płacą (tutaj).
Strona internetowa: http://www.zmiacka-suszarnia.pl

CIUCIU
Najmniejsza w Polsce manufaktura tworząca słodycze w oparciu o technologię XVII wieku, działająca na rynku od 2005 roku. Swoje siedziby ma w Gdańsku oraz w Krakowie, w których można brać czynny udział w produkcji cukierków "Rock'sów", poduszek i lizaków w wielu smakach. Manufaktura Ciuciu jest jedynym w Polsce producentem karmelków tworzonych bez pomocy maszyn i ósmym w Europie tego typu zakładem produkcyjnym. Produkcja słodyczy odbywa się w całości ręcznie, na oczach klienta, na podstawie ściśle określonej technologii obowiązującej małe manufaktury wieku XVII i XVIII. Przez stronę internetową można również samodzielnie "zaprojektować" i zamówić wymarzone cukierki.
Strona internetowa: http://www.ciuciu.pl

COCOA
Cocoa to wyroby z surowej czekolady (czyli z nieprażonych ziaren kakaowca), której produkcja odbywa się w małej manufakturze objętej systemem kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym. W ofercie firmy znajdziecie: surową gorzką czekoladę, surową czekoladę z jagodami goji, surową czekoladę cappuccino z migdałami i morwą białą, czekoladę ciemną (70%) z orzechami pekan, a także owoce i orzechy w czekoladzie - jagody goi, banany, jagody inkaskie, orzechy laskowe, migdały, orzechy nerwkowca, figi, orzechy brazylijskie, morwy, rodzynki. Wyroby Cocoa są słodzone cukrem z kwiatu palmy koksowej. Nie zawierają mleka, soi i glutenu.
Strona internetowa: http://rawcocoa.pl



COLIAN
Spółka Colian z siedzibą i jednym zakładem produkcyjnym w podkaliskim Opatówku funkcjonuje w trzech obszarach biznesowych: słodyczy, kulinariów (przypraw, bakalii) i napojów. Na jej słodkie portfolio składają się znane, lubiane marki: "Goplana", "Solidarność", "Jutrzenka", "Grześki", "Familijne", "Jeżyki" i "Akuku!", wśród których znajdziemy róznorodne czekolady, wafle, ciastka, bakalie w czekoladzie, bomboniery, batony, karmelki czy galaretki w czekoladzie. Pozostałe fabryki spółki działają w Bydgoszczy, Poznaniu, Lublinie, Kaliszu i Wykrotach.
Strona internetowa: http://www.colian.pl



CUKRY NYSKIE
Producent herbatników, wafli, markiz, biszkoptów, cukierków, cukierków i krakersów w wielu wariantach i smakach. Słynne od półwiecza markizy o zróżnicowanych walorach smakowych (mleczne, kakaowe, kokosowe, orzechowe, chałwowe), herbatniki powlekane czekoladą i polewą kakaową ("Żaczki", "Regionalne"), wafle Hawajki, które przebojem zdobyły rynek, wafle "Chrups!", będące niekwestionowanym hitem oraz wafle "Nubile" to produkty bardzo dobrze znane wszystkim miłośnikom słodyczy.
Strona internetowa: http://www.cukrynyskie.com.pl



DELICPOL
Producent delicji, pierników, ciastek kruchych (niektóre mają zabawne nazwy - na przykład "Brzydkie a Dobre"), ciastek zbożowych, nadziewanych misiów w czekoladzie, biszkoptów z galaretką pod markami "Party", "Lindowa", "Domowe", "Natura", "Matti", "Królewskie", "Tanie&Dobre".
Strona internetowa: http://www.delicpol.pl



DOTI
Rodzinna manufaktura kandyzowanych owoców i prażonych orzechów w czekoladzie. W linii "Bio bez glutenu" znaleźć można surowe ziarna kakao w czekoladzie bio, migdały w czekoladzie bio, orzechy nerkowca w czekoladzie bio, daktyle w czekoladzie bio, żurawinę w czekoladzie bio i figi w czekoladzie bio. W linii produktów bezglutenowych dostępne są rodzynki królewskie w mlecznej czekoladzie, migdały w białej czekoladzie z cynamonem, orzechy nerkowca w mlecznej czekoladzie z chilli, śliwki w czekoladzie, żurawina w czekoladzie oraz wiśnie w czekoladzie. Nowością są dwa produkty w serii "Czekosmaki", zawierające mniej niż 100 kcal w opakowaniu: "Czekokulki" - czyli ziarno kakao w czekoladzie z pomarańczą - oraz "Czekodzynki" - rodzynki w czekoladzie. Firma przygotowuje też wyroby okazyjne, na przykład mieszanki wielkanocne.
Strona internetowa: http://www.doti.pl

EKOFLORKA
Marka słodyczy ekologicznych (bio), produkowanych ręcznie - łącznie z etapami formowania i pakowania. Sztandarowym produktem Ekoflorki jest "Krówka Bio", która wytwarzana jest według specjalnej receptury, a smakiem nawiązuje do tradycyjnych krówek. "Krówki Bio" zawierają m.in. nierafinowany cukier trzcinowy bio, mazurskie, świeże masło ekologiczne extra oraz aromatyczną wanilię bio Burbon. Ze składu wyeliminowano syrop glukozowy, skrobiowy i utwardzone tłuszcze roślinne, które to składniki powszechnie używane są obecnie do produkcji krówek konwencjonalnych. Dostępne są "Krówki" klasyczne, z miodem, z jagodami goi, z porzeczkami, z gorzką czekoladą i czarnymi porzeczkami, z młodym jęczmieniem. Ekoflorka to również czekolady ekologiczne - mleczna, gorzka, mleczna z truskawką i maliną, mleczna z jagodami, gorzka z wiśniami, gorzka z truskawką i maliną, gorzka z jagodami. Są one produkowane z najwyższej jakości surowców rolnictwa ekologicznego przy znaczącym udziale pracy ręcznej. Ziarna kakaowca wykorzystane do produkcji czekolad pochodzą z małych plantacji ekologicznych upraw o zrównoważonym rozwoju zlokalizowanych w Afryce Zachodniej.
Strona internetowa: http://www.ekoflorka.pl



EUROHANSA
Producent bakalii i owoców w czekoladzie, działający w Puławach od 1989 roku. Jednym ze sztandarowych produktów firmy są batoniki musli zbożowo-owocowe "Frutti Fit-Active". W ofercie producenta znaleźć można również między innymi draże, kamyki, batony w czekoladzie, batony śniadaniowe czy chrupiące kulki w czekoladzie.
Strona internetowa: http://eurohansa.com.pl



EUROVITA
Firma powstała w roku 1991 i początkowo zajmowała się produkcją czekolady w tabliczkach oraz kremów czekoladowych. Dziś Eurovita zarządza znanymi i lubianymi markami: "Terravita", "Terravita Kids", "Cocoacara", "Alpinella", "Happy Trio", w których dostępne są między innymi czekolady (gorzkie, mleczne, nadziewane), cukierki czekoladowe, batoniki, kremy czekoladowe. Czekolady "Cocoacara" zawierają w składzie 77% kakao, a czekolady "Terravita Naturalnie Gorzka" - 70% kakao.
Strona internetowa: http://www.eurovita.pl

EUROWAFEL
Rodzinna firma istniejąca od 1984 roku. Specjalizuje się w produkcji różnego rodzaju wafli z najlepszej mąki i z prostych, sprawdzonych składników. Wafle wypiekane są w naturalny sposób. W ofercie znaleźć można między innymi wafle kukurydziane, wafle zbożowo-ryżowe, wafle owsiane, wafle orkiszowe, wafle gryczane, wafle tortowe, Wafitki zbożowo-ryżowe, "Wafitki" z pełnoziarnistej kukurydzy, a także "Misie Bezowe" (wafelki uformowane w kształcie misia, wypełniony delikatną masą) i rurki bezowe.
Strona internetowa: http://www.eurowafel.pl

FLIS
Producent różnorodnych wafli, rurek, czekoladowych herbatników i pralin waflowych. Firma wyrosła z wieloletnich tradycji rodzinnych, swą odrębną działalność rozpoczęła w 1992 roku, ale bogaty bagaż pozytywnych doświadczeń przejęła ze znacznie wcześniejszego okresu. Do najbardziej znanych wyrobów należą rurki nadziewane Happy Swing oraz praliny z serii "Happy", dostępne w wielu wariantach.
Strona internetowa: http://www.flis.pl

GJ-GACJANA
Trzebnicki producent zdrowej żywności z... lnu. W ofercie firmy znaleźć można bezglutenową chałwę w kilku odsłonach: kokosowej, lnianej, orzechowej, sezamowej, cytrynowej i żurawinowej. Chałwa lniana firmy GJ-Gacjana jest produktem "surowym”, nie poddanym obróbce termicznej, dzięki czemu wszystkie składniki użyte w procesie produkcji zachowują swoje właściwości. Dodatkowo warto podkreślić, że chałwa jest wykonywana ręcznie.
Strona internetowa: http://www.gacjana.pl

GRUPA BGK
Producent szerokiej gamy produktów z niemodyfikowanej genetycznie kukurydzy, jak również z innych zbóż oraz ziemniaków. Najbardziej znaną marką firmy są chrupki "Flips" (z królikiem na opakowaniu), dostępne w kilku odsłonach (smak naturalny, czekoladowy, orzechowy, serowo-cebulowy, toffi i truskawkowy). Oprócz nich firma posiada w ofercie prażynki ziemniaczane "Crik-Crak", czipsy "X-Rays", chrupki pomidorowo-keczupowe "Kecz-Snak", chrupki kukurydziane "Orszesz-Snak".
Strona internetowa: http://www.grupabgk.pl

GRUPA OTMUCHÓW
Jeden z wiodących polskich producentów słodkich i słonych przysmaków oraz płatków śniadaniowych. W jego rękach od 2011 roku znajduje się powstałe w 1946 roku w Brzegu Przedsiębiorstwo Wyrobów Cukierniczych "Odra". W asortymencie Otmuchowa znaleźć można karmelki nadziewane, karmelki twarde, chałwę, cukierki w czekoladzie, sezamki, kamyki, żelki, mleczka, galaretki w cukrze, chrupki kukurydziane, prażynki - pod markami "Tip Top" oraz "Bingo".
Strona internetowa: http://www.grupaotmuchow.pl

GUSTO
Działający od 1988 roku producent żelków, pianek i rodzynków w czekoladzie czy draży chińskich, który szczyci się w stu procentach polskim kapitałem i produkcją w Polsce (swoją siedzibę
ma w Działoszynie). W ofercie firmy można znaleźć między innymi żelki w kształcie jaszczurek, dżdżownic, rekinów, myszy, szczęk (!), kości (!), a także kamyczki arachidowe czy anyżki.
Strona internetowa: http://gusto.pl

HANKA SIEMIANOWICE
Dawne Śląskie Zakłady Przemysłu Cukierniczego Hanka S.A., istniejące od 1923 roku, to dziś - po wielu perturbacjach - spółka Hanka-Invest, w ofercie której znaleźć można słynne "Michałki" w kilku odsłonach, a także "Śliwki Śląskie w czekoladzie", "Wiśnie Śląskie w czekoladzie" oraz "Agrest Śląski w czekoladzie".
Strona internetowa: ttp://michalki.eu

KOPERNIK
Fabryka Cukiernicza Kopernik jest najstarszym producentem pierników i wafli w Polsce, a jednocześnie jednym z najstarszych w Europie. Wśród wyrobów fabryki znajdują się następujące produkty: "Toruńskie Pierniki", "Katarzynki", "Wafel Teatralny", "Bagatelka" i wafle "Grymaski", "Harcerski" oraz "Warszawianka", których receptury są pilnie strzeżone. Pierników przedstawiać nie trzeba. "Bagatelka" to dwa kruche herbatniki połączone wyrazistym nadzieniem.
Strona internetowa: http://www.kopernik.com.pl



KRAKOWSKI KREDENS
Krakowski Kredens to spółka w 100% z polskim kapitałem, która powstała w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na wysokiej jakości produkty spożywcze. Wśród słodyczy sygnowanych marką Krakowski Kredens znaleźć można między innymi "Krówki Krakowskie", czekoladowe "Śliwki Spod Łącka", "Cukierki Kukułki" na czystej wódce, "Landrynki z Emaus" o smaku owocowym, "Miętówki z rękawki", cukierki ślazowe, czekoladki nadziewane, "Czekoladę Mleczną Pensjonarek ze Szklaku", "Czekoladę Gorzką Gimnazjalistów z Sobieskiego", "Czekoladę Mleczną z Trawą Żubrówkową", "Czekoladę Mleczną z Żurawiną", "Czekoladę Mleczną z Fiołkami","Czekoladę Gorzką" (70% kakao), "Czekoladę Gorzką z solą", czekoladki "Galicjanki", pałeczki z czekolady deserowej o smaku pomarańczy, jabłka w czekoladzie deserowej, gruszki w czekoladzie deserowej, migdały w czekoladzie, skórkę pomarańczową w czekoladzie deserowej, czarną porzeczkę w czekoladzie deserowej, krajcar z orzechami laskowymi w czekoladzie mlecznej, frywolki krakowskie (czekoladki z migdałami), "Galaretki Gimnazjalistów z witaminami", "Galaretki pensjonarek z witaminami", ręcznie wyrabiane praliny do herbaty, trufle czekoladowe z rumem, "Chałwę Optymistów", karmelki herbaciane z ekstraktem z zielonej herbaty, "Karmelki nastrojowe" z ekstraktem z 20 ziół, "Karmelki Godzina Pąsowej Róży", "Herbatniki Floriańskie" w puszcze z pozytywką, "Pischinger krakowski", ciasteczka cynamonki czy "Cwibak krakowski".
Strona internetowa: http://www.krakowskikredens.pl

KUBARA
Kubara - znana przede wszystkim dzięki swojej marce "Dobra Kaloria" - to firma, która powstała z wielkiej pasji do zdrowego stylu życia, naturalnych produktów i stałej obserwacji wpływu diety na samopoczucie człowieka. W swojej ofercie wysokiej jakości żywność ekologiczną ekoProdukt, naturalne suplementy diety, produkty bezglutenowe "Amarello" oraz żywność funkcjonalną, sprzedawaną pod wspomnianą marką "Dobra Kaloria". Ze zdrowych słodyczy z oferty firmy polecamy Wam batony owocowe w kilku odsłonach (na przykład baton owocowy jabłko z cynamonem, kokos i orzech, śliwka z ziarnami, kawa i orzech), ciasteczka "Amarantuski" w kilku smakach, różnorodne ciastka "Otrębusie", a z przekąsek - między innymi prażone pestki dyni, orzeszki sojowe czy prażony słonecznik. Na uwagę zasługują też ciastka zbożowe, chrupki orkiszowe, pszenica z miodem i "Amarelki" (bezglutenowe talarki amarantusowe bez dodatku tłuszczu, jajek i mąki).
Strona internetowa: http://www.kubara.pl

KUPIEC
Jeden z największych producentów zdrowej żywności w Polsce, działający na rynku od 1987 roku. Z oferty firmy do chrupania idealnie nadadzą się wafle ryżowe w kilku odsłonach (między innymi tradycyjne, z solą morską, wieloziarniste, z sezamem, z kukurydzą), ciasteczka zbożowe w różnych smakach (na przykład o smaku malinowym z żurawiną, kakaowe, kokosowe), podpłomyki z cukrem, lekkie wafle pszenno ryżowe "Crunchella", wafelki ryżowe w czekoladzie, wafelki "KUKUrydziane", wafle ryżowe czy maca tradycyjna.
Strona internetowa: http://kupiec.pl

LAVICA GOURMET
Lavica Gourmet to rodzinna firma z Wielkopolski, produkująca naturalne i zdrowe przysmaki, która przykłada dużą wagę, aby jej wyroby były produkowane z najlepszych dostępnych składników, bez sztucznych dodatków i konserwantów. W ofercie firmy znajdziecie między innymi batony energetyczne "RAW Sun Bite" w kilku smakach (na przykład kokos i lucuma, kakao i korzeń maca, jagody goi i chia, banany i chia), a także praliny jabłko i cynamon, kakao i pomarańcza, kokos i wanilia. Wegańskie "Praliny Raw", pozbawione obróbki termicznej w wyższych temperaturach, są w 100% naturalne. Nie zawierają cukru, sztucznych słodzików, wypełniaczy i chemii.
Strona internetowa: facebook.com/lavicagourmet

LUBELLA
Choć marka "Lubella" (będąca własnością grupy Maspex Wadowice) znana jest przede wszystkim z makaronów, to w jej ofercie znaleść można również "Paluszki Lubella" w kilku odsłonach (słone, z sezamem, z cebulką i serem) oraz "Paluszki Zakręcone Natures", zamknięte w wygodnym, stojącym opakowaniu z łatwym otwieraniem. "Paluszki Zakręcone" dostępne są w dwóch smakach: z solą i czosnek z ziołami.
Strona internetowa: http://www.lubella.pl

LUMAR
Firma z siedzibą w Byczynie, zajmująca się od ponad 20 lat produkcją wafli, ciastek i pralinek. W swojej ofercie między innymi następujące marki: "Tufinki" (cukierki czekoladowe w listku waflowym), "Lumarki" (kulki waflowe), "Milanea" (kruche ciasteczka z kratką, rurki waflowe), "Choconeo" (wafle i rurki w czekoladzie), "Cocorello" (waflowe patyczki), "Creation de luxe" (pralinki waflowe w płatkach czekoladowych), a także klasyczne wafle.
Strona internetowa: http://www.lumar.pl

ŁUCZNICZKA
Producent wyrobów czekoladowych najwyższej jakości, działający od 1992 roku w Borach Tucholskich. W ofercie posiada ręcznie wyrabiane praliny pod marką "Credo" oraz czekolady, galaretki, bombonierki pod marką "Passio", a także słodycze okolicznościowe (na przykład wielkanocne i bożonarodzeniowe).
Strona internetowa: http://www.luczniczka.com

MANUFAKTURA CZEKOLADY CHOCOLATE STORY
Manufaktura Czekolady to jedyny w Polsce zakład, w którym czekolada jest produkowana ręcznie bezpośrednio z ziarna kakaowca z różnych stron świata. Cały proces produkcji ma miejsce pod jednym dachem. Każda czekolada z Manufaktury jest wyrabiana ręcznie w tradycyjny sposób, tak jak przed wiekami. W ofercie dostepne są czekolady deserowe w kilku odsłonach (na przykład z imbirem, z owocami, z ksylitolem), czekolady mleczne z orzechami i owocami, listki czekoladowew w różnych odmianach, owoce w czekoladzie z dodatkiem ksylitolu. Manufaktura umożliwia stworzenie własnej tabliczki z dowolnie wybranym dodatkiem.
Strona internetowa: http://www.manufakturaczekolady.pl

MAX
Producent kruchych wafelków, sprzedawanych pod marką "Aga", cukierków czekoladowych z orzechami arachidowymi o wdzięcznej nazwie Koszałki, a także galaretek, draży, pastylek pudrowych, ciastek i pierników.
Strona internetowa: http://maxslodycze.pl

MILANÓWEK
Zakład Przemysłu Cukierniczego Milanówek to rodzinna firma, która od ponad sześćdziesięciu lat trudni się wyrobem przepysznych krówek według tradycyjnej receptury. Tradycyjne Polskie Krówki zawdzięczają swoją gładką konsystencję tradycyjnej formule i najwyżej jakości surowcom. Wyjątkowy smak i wygląd nabierają poprzez dojrzewanie w procesie krystalizacji cukru od zewnątrz do wewnątrz, która tworzy chrupiącą skorupkę, a zarazem pozostawia wewnątrz cukierka delikatną kroplę płynnego karmelu. Poza krówkami mlecznymi dostępne są również krówki waniliowe, kakaowe, lukrecjowe, o smaku bananowym, orzechowym. Milanówek stworzył także nową wersję Tradycyjnych Angielskich Krówek (miękkich karmelowych kostek) w kilku smakach, a także batony krówkowe (o smaku karmelu i kakao) i batony karmelowe.
Strona internetowa: http://www.zpcmilanowek.pl

MILLANO
Zakład Wyrobów Cukierniczych Millano z siedzibą w Przeźmierowie istnieje na rynku od 1982 roku. Firma stworzyła markę "Baron Excellent", pod którą kryją się: czekolady mleczne, czekolady nadziewane, czekolady białe, czekolady napowietrzone, batoniki, bomboniery i cukierki, a także wyroby okolicznościowe na wiele okazji.
Strona internetowa: http://baron.pl/

MOJE CONIECO
Mieszanki niesiarkowanych, naturalnie suszonych bakalii w dziesięciu wersjach o oryginalnych nazwach, np. "Nie nerkaj się", "Bą-żurawina", "Smukła śliwka", "Dr Daktyl", "Multi-Culti", "An-Cynamon" czy "Czekoladowa pokuska". Bakalie są zapakowane w poręczne opakowanie o pojemności 45 g, które zmieści się do torebki, torby na siłownię, do szkolnego plecaka… Niektóre mieszanki mają specjalne przeznaczanie. Jeśli brakuje Wam energii, sięgnijcie po mieszankę "na krzepę" (orzechy laskowe, migdały, nerkowce, orzechy włoskie, rodzynki, morwa, banany). Z kolei mieszanka "dla serducha” (nerkowce, żurawina) korzystnie wpłynie właśnie na serce, a mieszanka "‪#‎Omnomnom‬” (papaja, czekolada, orzechy ziemne w karmelu) "nakarmi mózg". Sporo z bakalii w mieszankach Moje Conieco to produkty z rodzimych upraw, np. buraki, truskawki, jabłka, gruszki, wiśnie, morele, orzechy włoskie, laskowe czy śliwki pochodzą z Polski.
Strona internetowa: http://www.mojeconieco.pl

NIEWINNIE SŁODKO
Manufaktura zdrowych, wegańskich ciastek. Wyroby Niewinnie Słodko nie zawierają konserwantów, aromatów, laktozy, ulepszaczy smaku, tłuszczy trans, glutenu, białego cukru czy białej, oczyszczonej mąki. Można w nich znaleźć suszone owoce, miód, melasę, orzechy czy figi, które sprawiają, że ciastka są bogate w błonnik i składniki odżywcze. Rodzina ciastek Niewinnie Słodko to obecnie: "Orzechowa aktywacja" (ciasteczka owsiane z orzechami włoskimi, rodzynkami, kawałkami czekolady deserowej, miodem), "Lekko na brzuszku" (ciasteczka owsiane mocno razowe z imbirem i suszoną figą), 'Muesli z miodem" (ciasteczka owsiane z ziarnami sezamu, słonecznika i z miodem), "Kokosowo-kakaowe" (kruche ciasteczka z pełnoziarnistej mąki z kakao i kokosem), "Owocowa aktywacja" (ciasteczka owsiano-owocowe z suszoną śliwką i cynamonem), "Chrupiące w zbożu" (kruche, niskosłodkie ciasteczka ze zbóż bezglutenowych, bez laktozy, słodzone organiczną substancją słodzącą izomaltulozą o niskim indeksie glikemicznym - 11 - i długim czasie uwalniania się w organizmie).
Strona internetowa: http://niewinnieslodko.pl

NOREXIM
Producent chrupek i pałeczek kukurydzianek z Puszczykowa. Na opakowaniu znajdziemy informację: "Produkcja i pakowanie w Polsce". Chrupki nie zawierają sztucznych barwników, konserwantów i dodatku soli.
Strona internetowa: brak

OHO
Oho to na dzień dzisiejszy dwa naturalne batony bakaliowe - "Malaika" i "Mauro". Jak można się domyślać, zostały wyprodukowane z nieprzetworzonych składników. Batony Oho są źródłem wielu witamin i mikroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto są źródłem antyoksydantów i przeciwutleniaczy, a to wszystko w łatwo przyswajalnej, naturalnej postaci. W batonach nie ma cukru, sztucznych substancji słodzących, konserwantów, barwników, polepszaczy smaku czy produktów pochodzenia zwierzęcego. W batonie Malaika znajdują się daktyle, figi, rodzynki, słonecznik, jagody goi, wiórki kokosowe i nasiona chia. W batonie Mauro - daktyle, figi, rodzynki, słonecznik, orzechy laskowe, migdały i kakao.
Strona internetowa: http://ohonatura.com

OVOCHIPS
Producent naturalnych przekąsek z polskich owoców - chrupek jabłkowych w kilku odsłonach (bez skórki, ze skórką, bez skórki z cynamonem, ze skorką i cynamonem). Chrupki są produkowane bez dodatku cukru, konserwantów i sztucznych barwników.
Strona internetowa: http://www.ovochips.pl

PAPAGRIN
Papagrin to polska firma, która oferuje zdrowe, smaczne, ekologiczne przekąski wysokiej jakości. W ofercie znaleźć można między innymi cienkie przekąski z suszonych owoców "Buri Beri" w kilku smakach (jabłko-malina, jabłko-truskawka, jabłko, czarna porzeczka). Nie zawierają one glutenu (nawet śladowych ilości), cukru, laktozy, orzechów, soli czy konserwantów. Firma proponuje także "Raw Sesame Crackers", czyli sezamki w trzech odsłonach - imbir, imbir i burak oraz żurawina.
Strona internetowa: http://www.papagrin.com



PIĘĆ PRZEMIAN
Marka Pięć Przemian powstała w 2010 roku z myślą o promocji zdrowego odżywiania oraz gotowania według zasad Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Ze słodkości w ofercie Pięciu Przemian znalęźć można "Ksyli Cuksy" - cukierki z ksylitolu o smaku miętowym, karobu oraz o smaku pomarańczowym.
Strona internetowa: http://piecprzemian.com.pl

PLANET FOOD
Producent różnorodnych wafli zbożowo-ryżowych, znanych pod marką "Sunny Corn". Rodzina "Sunny Corn" to także wafle smakowe, wafle "Bioffel" z ostropestem, wafelki zbożowe dla dzieci "Bubble Chips Kids" o smaku truskawki i czekolady, wafle "Bubble Chips" o smaku paprykowym czy bekonowym. Wszystkie produkty Planet Food wytwarzane są w Polsce, w nowoczesnym zakładzie produkcyjnym zlokalizowanym w Kaliszu. Nie zawierają konserwantów, barwników, glutaminianu monosodowego i innych wzmacniaczy.
Strona internetowa: http://planetfood.pl

PSZCZÓŁKA
Jeden z największych w Polsce producentów karmelków twardych i nadziewanych, działający w Lublinie pod nadzorem Krajowej Spółki Cukrowej S.A. od ponad 60 lat. Smak słodkich "Pszczółek" poznało już kilka pokoleń Polaków - są to cukierki karmelkowe z naturalnym miodem z polskich pasiek. Powstają wyłącznie z najlepszych składników takich jak naturalne soki, doskonała czekolada i prawdziwy miód. W ofercie znaleźć można między innymi cukierki nadziewane o smaku lodowym "Blue Ice", krówki Wypasione o smaku mlecznym i kakaowym, śmietankowo-owocowe cukierki "Śmietankowe Love", cukierki Jogusie, miętówki "Pepermint", tradycyjne "Kukułki", a także cukierki "Miętowe Lubelskie z Czekoladą", o pilnie strzeżonej recepturze. Nowością jest linia "Pszczółka Musss", czyli słodko-kwaśne musujące karmelki w owocowych smakach.
Strona internetowa: http://pszczolka.pl

PUFFINS
Niskokaloryczna, zdrowa, bezglutenowa przekąska - czyli suszone owoce do chrupania bezpośrednio z opakowania lub do wykorzystania jako dodatki do wielu dań. Bez glutenu, bez dodatku cukru i innych zbędnych składników! Rodzinę Puffinsów tworzą obecnie następujące owoce: truskawka, ananas, ciemne winogrona, banan, jagody goji, mango, jabłko, miechunka i wiśnia. Wiśnie, jabłka i truskawki pochodzą z polskich upraw. Na Puffinsy najłatwiej natknąć się w sieci sklepów Piotr i Paweł oraz w sieci Czas Na Herbatę.
Strona internetowa: https://puffins.co



ROKSANA
Producent wyrobów cukierniczych, lider na obszarze województwa podkarpackiego. Wizytówką firmy od ponad 50 lat są pomadki mleczne Krówka, produkowane w oparciu o własne tradycyjne receptury. Oferta firmy obejmuje również cukierki toffi, karmelki nadziewane, dropsy, wyroby czekoladowane (!), landrynki, lizaki, karmelki twarde, cukierki wielosmakowe i wyroby sezonowe.
Strona internetowa: http://roksana.pl

RYMUT
Producent chrupek kukurydzianych i przekąsek zboożowych w wielu odsłonach, działający na rynku od 1996 roku. W jego ofercie znaleźć można chrupki kukurydziane naturalne w formie między innymi pałeczek, ringów czy muszelek, a także chrupki smakowe (nie tylko o smaku owoców, ale i pomidorowe, paprykowe czy o smaku zielonej cebulki). Rymut to również płatki śniadaniowe "Czekoladowy Pirat" i "Kuleczki Kangurki", ciastka "Elizki" i "Nikoletki", pieczywo chrupkie (pszenne, żytnie, kukurydziano-ryżowe, ryżowe), orzeszki ziemne czy draże kukurydziano-owocowe.
Strona internetowa: http://www.rymut.com.pl

SANTE
Sante to rodzinna firma powstała w 1992 roku. Początkowo zajmowała się sprzedażą parafarmaceutyków, ziół, produktów zbożowych oraz ziaren słonecznika, soczewicy i soi. W kolejnych latach oferta firmy była sukcesywnie rozwijana o produkty zaliczane do grupy zdrowej żywności - otręby pszenne, otręby owsiane, zarodki pszenne, kotlety sojowe, crunchy, musli. Dziś Sante to ponad 200 zdrowych produktów, między innymi batony proteinowe "Go on!", batony musli, batony chrunchy, chrupki kukurydziane, ciastka owsiane i jęczmienne, wafle ryżowe, masło orzechowe bez dodatku oleju palmowego, soli i cukru czy ryż chrupiący.
Strona internetowa: https://www.sante.pl



SANTINI
Producent zdrowych słodyczy na bazie ksylitolu. Wśród słodkości znaleźć można lizaki "Santinki", drażetki "Ksylikotki" oraz czekolady z ksylitolem (ciemną i z orzechami). Produkty Santini nie zawierają białego cukru, glutenu i mleka.
Strona internetowa: http://santini.com.pl

SIEJEJE
Producent wafli zbożowo-ryżowych, wytwarzanych z naturalnych surowców najwyższej jakości niemodyfikowanych genetycznie, Wafle Siejeje są doskonałym źródłem błonnika. Nie zawierają konserwantów i
cholesterolu, a jeden wafel ma tylko 19 kcal.
Strona internetowa: http://siejeje.pl

SKAWA
Zakłady Przemysłu Cukierniczego "Skawa" w Wadowicach to kolejny duży gracz na rynku wyrobów cukierniczych w Polsce. Ich historia sięga 1909 roku. Najbardziej znanym produktem "Skawy" od wielu lat są wafelki oblewane czekoladą w kształcie trójkąta o nazwie "Elitesse", draże "Korsarz" i herbatniki "B-mol". Poza nimi firma produkuje między innymi wafle nieoblewane i oblewane czekoladą, pierniki nadziewane w czekoladzie, herbatniki czy draże owocowe, kokosowe i orzechowe. Wsód karmelków nadziewanych znae są karmelki z nadzieniem lodowym "Iglo".
Strona internetowa: http://www.skawa.com.pl

SŁOWIANKA
Cukiernicza Spółdzielnia Inwalidów "Słowianka" powstała w 1954 roku w Szczecinku z inicjatywy grupy byłych żołnierzy, weteranów II wojny światowej. Przez kolejne lata firma rozbudowała się i obecnie posiada dwa zakłady produkcyjne. Na bazie karmelu produkowane są w nich landryny, karmelki nadziewane, lizaki oraz dropsy. Na terenie piekarni wytwarzane są zaś wszystkie wypieki w postaci herbatników oraz ciastek przekładanych masą tzw. markizy. Dodatkowo firma od wielu już lat specjalizuje się w produkcji pomadki mlecznej, zwanej potocznie krówką.
Strona internetowa: http://www.slowianka.com.pl

SNOBPOP
Snobpop to manufactura popcornu w karmelu, wytwarzanego na bazie cukru trzcinowego. Do wytwarzania tych bezglutenowych przekąsek wykorzystywana jest specjalna odmiana kukurydzy, sprowadzana z południowej Francji. Oprócz walorów wizualnych - idealnie okrągłych kuleczek - nie jest ona modyfikowana genetycznie. Cały proces wytwarzania kuleczek Snobpop odbywa się ręcznie, dzięki czemu możecie mieć pewność, że każde ziarenko jest idealnie pokryte karmelem. Prażona kukurydza Snobpop występuje w kilku wyjątkowych połączeniach smakowych. Obecnie do wyboru mamy popcorn w karmelu z nutą naturalnego masła, popcorn z karmelem z i mleczną oraz gorzką czekoladą, popcorn w karmelu wymieszany z prażonymi migdałami kalifornijskimi, popcorn w karmelu z miodem i orzechami laskowymi, popcorn w karmelu z dodatkiem soli morskiej, popcorn w karmelu z dodatkiem indyjskiego chilli.
Strona internetowa: http://snobpop.shoplo.com

SOLO
Producent chrupek kukurydzianych, istniejący na rynku od 1993 roku z zakładem w Złotoryi. W ofercie firmy można znaleźć tradycyjne chrupki kukurydziane, chrupki kukurydziane smakowe (o smaku arachidowym i owocowym) oraz pałeczki kukurydziane.
Strona internetowa: http://www.producent-chrupek.pl

STARPHARMA
Producent zdrowych, naturalnych lizaków "Mniam-Mniam", które zamiast cukru zawierają ksylitol. Lizak "Mniam-Mniam" ma przepyszny, owocowy smak uzyskany z naturalnych suszonych truskawek oraz naturalnego aromatu truskawkowego. Wzbogacony jest witaminą C oraz witaminą D. Lizaki posiadają znak akceptacji Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego.
Strona internetowa: http://www.starpharma.pl



ŚNIEŻKA
Działające od 1946 roku w Świebodzicach Dolnośląskie Zakłady Przemysłu Cukierniczego "Śnieżka" to jeden z największych polskich producentów słodyczy. Wszystkie wyroby cukiernicze produkowane są na bazie dobrej jakości surowców w oparciu o sprawdzone receptury. Nie zawierają sztucznych barwników, konserwantów ani składników modyfikowanych genetycznie. Cukierki oblewane są wyłącznie naturalną czekoladą o wysokiej zawartości kakao i zawierającą w swoim składzie czysty tłuszcz kakaowy. Do najbardziej znanych produktów "Śnieżki" należą cukierki "Michałki", "Śliwka w czekoladzie" i wafelki "Kokosowy raj". "Śnieżka" ma w swojej ofercie również słodycze bezglutenowe - między innymi agrest w czekoladzie, żurawinę w czekoladzie i "Krówki".
Strona internetowa: http://www.sniezka-invest.pl

TAGO
Przedsiębiorstwo Przemysłu Cukierniczego "Tago" to rodzinna firma istniejąca na rynku od 1966r. Założycielem i właścicielem firmy jest Tadeusz Gołębiewski. Siedziba firmy jest zlokalizowana w miejscowości Ciemne koło Radzymina. "Tago" to jeden z największych zakładów produkcji cukierniczej w Polsce. W ofercie firmy dostępne są różnorodne ciastka, herbatniki, wafle, rurki, pierniki, biszkopty czy roladki. Do najbardziej znanych należą: "Czekoladowe Muzy", "Czekoladowy Torcik", "Rarytaski". W ofercie pojawiła się też linia "Tago Kids", a w niej ciastka "Tagerki", "Łatki", "Oletki", "Lulki" i "Bulki".
Strona internetowa: http://www.tago.com.pl

TBM SNACKS
Polska firma rodzinna, założona w 1992 roku, będąca obecnie jednym z wiodących polskich producentów szerokiej gamy słonych i słodkich przekąsek. Znana jest między innymi z marki "Tygryski", pod którą kryją się chrupki kukurydziane w rożnych smakach, ryż preparowany naturalny i batony musli, a także z ciastek "Słomka ptysiowa", czipsów "Łapsy" oraz czipsów, paluszek słonych i popcornu pod marką "Non stop". Zakład produkcyjny zlokalizowany jest w w małej miejscowości Szewna w województwie świętokrzyskim.
Strona internetowa: http://tbm.info.pl

UNION CHOCOLATE
Union Chocolate już od ponad 20 lat jest jednym z czołowych krajowych producentów czekolad, mas czekoladowych oraz polew z przeznaczeniem do dalszej produkcji. Oferta detaliczna obejmuje różnorodne czekolady mleczne, gorzkie, deserowe, mleczne z dodatkami.
Strona internetowa: http://www.unionchocolate.pl

VOBRO
W istniejących od 1986 roku Zakładach Produkcji Cukierniczej "Vobro" wytwarza się około 100 rodzajów wyrobów czekoladowych oraz ponad 30 gatunków ciastek. Do najbardziej znanych należą bombonierki "Frutti di Mare", bombonierki "Love&Cherry", bombonierki "Cherry Diamonds", cukiernki "Caramelli", ciasteczka zbożowe "vitalki", wafle "Rodzinne" oraz galaretki "Frutini". "Vobro" od początku swego istnienia opiera się wyłącznie na polskim kapitale. Produkcja ma miejsce w Brodnicy w województwie kujawsko-pomorskim.
Strona internetowa: http://vobro.pl



WOLNOŚĆ
Polska firma z polskim kapitałem posiadającą ponad sześćdziesięcioletnie doświadczenie w produkcji wyrobów cukierniczych. Pierwsze cukierki firmy Wolność pojawiły się na rynku w roku 1950 i do dnia dzisiejszego cieszą się dużym uznaniem konsumentów. Asortyment firmy obejmuje różnorodne cukierki mleczne, cukierki czekoladowe, cukierki owocowe, ciastka, batony, lizaki i czekolady.
Strona internetowa: http://www.wolnosc.elblag.pl

ZAMOJSKA MANUFAKTURA SŁODYCZYY
Zamojska Manufaktura Słodyczy "Tęcza", mieszcząca się przy ulicy Solnej 3 w Zamościu, to mała fabryka, w której powstają słodkie arcydzieła we wszystkich kolorach tęczy. Cały proces produkcji słodyczy oparty jest na recepturze z XVII wieku i odbywa się na oczach klienta. Wszystkie produkty są ręcznie robione. Specjalnością "Tęczy" są cukierki i lizaki. Do karmelków dodawane są naturalne barwniki. Słodkości nie zawierają glutenu.
Strona internetowa: http://slodyczezamosc.pl

ZMIANY ZMIANY
Naturalne, sycące batony, w 100% roślinne, odpowiednie dla osób na diecie wegańskiej i bezglutenowej. Nie zawierają zbędnych dodatków i polepszaczy, cukru, słodzików, syropów, utwardzonego tłuszczu ani środków przedłużających okres przydatności do spożycia. Zachwycają nie tylko starannie dobranym składem, ale i oryginalnymi nazwami ("Aloha", "Kosmos", "Lewy sierpowy", "Petarda", "Urwis jabłkowy", "Urwis bananowy") oraz nieco oldschoolowymi opakowaniami. Na uwagę zasługuje "Petarda", która stanowi idealną przekąskę dla osób uprawiających sport. Zawiera daktyle, pestki dyni, maliny, morwę, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, nasiona chia oraz spirulinę.
Strona internetowa: http://zmianyzmiany.pl


Udostępnij

Google+

7 komentarze :

  1. Wawel! Tyle lat w niewiedzy! Jak to się stało?... a myślałam, że Union Chocolate to zagraniczna marka... Polecam sprawdzić firmę Rymut - mają przepyszne chrupki kukurydziane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam dodać do listy jeszcze Karmello z Bielsko-Biała http://www.karmello.pl/pl/o-firmie/

    OdpowiedzUsuń
  3. a co z firmą Terravita (Poznań)?

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, drażnią mnie już te chwyty reklamowe związane z GLUTENEM. Nawet polskie marki się do tego uciekają. Polecam naukowe artykułu na ten temat albo chociażby rozmowę OFF CZARKA z dr Małgorzatą Kozłowską-Wojciechowską, by zobaczyć, że to co dotyczy zaledwie promila ludzi rozciągnięto na nową modę z żywieniu i wabik reklamowy.

    OdpowiedzUsuń

Komentarze zawierające treści niemerytoryczne, obraźliwe i złośliwe, a także zawierające reklamy, linki do sklepów i stron firmowych oraz stanowiące wsparcie dla marketingu szeptanego nie będą publikowane.

Moderacja komentarzy może trwać do 48 godzin, prosimy o cierpliwość.