Na niewielkim targu w Kaliszu przed Wigilią na jednym ze stoisk wpadł nam w oko niepozorny chrzan - Chrzan Tarty Babuni z Osjakowa, niewielkiej wsi położonej w województwie łódzkim.
Mały słoiczek ze skromną papierową etykietą, przewiązaną sznurkiem, kosztował kilka złotych i - jak się okazało w domu - krył wielką moc. Ten domowej roboty chrzan jest przepyszny, lepszy nawet od lubianych i stosowanych przez nas Chrzanu Dymeckiego czy Chrzanu Pegaz! Ma ostry, w stu procentach chrzanowy smak i aromat. Dzisiaj krewni dostarczyli nam kolejny słoiczek tego wyjątkowego chrzanu o pojemności 180 gramów.
Chrzan Tarty Babuni wyprodukowano z korzenia chrzanu, dodając do niego wodę, odrobinę cukru, sól, olej roślinny i kwasek cytrynowy - receptura jest więc iście domowa, bez żadnych wspomagaczy czy sztucznych składników. Na etykiecie opakowania znajdziemy informację, że produkt należy do linii "Specjały Babuni" z firmy Bożeny i Krzysztofa Podgórniaków. Proste opakowanie bardzo nam się podoba, ponieważ przywołuje na myśl przetwory, jakie robiły babcie i prababcie.
Chrzan Tarty Babuni jest zdecydowanie naszym odkryciem z grudnia 2012 roku. Szukajcie go na ryneczkach, w lokalnych sklepach spożywczych i na targach ze zdrową żywnością w opakowaniach o gramaturze 180 gramów i 280 gramów. Polecamy!
![]() |
zdjęcia ze strony www.e-zieleniak.pl/module/product/131 |
- Justyna