Trzy znaki smaku: oznaczenia polskich produktów regionalnych i tradycyjnych

23 kwietnia 2014

Andruty kaliskie, oscypek, kiełbasa lisiecka, obwarzanek krakowski, rogal świętomarciński, wielkopolski ser smażony, truskawka kaszubska, kiełbasa myśliwska, półtorak... - co łączy te i inne regionalne produkty, prócz doskonałego smaku i wieloletniej, czasem wielowiekowej tradycji wytwarzania? 

Wspólnym mianownikiem dla nich są przyznane im europejskie znaki z systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Chcielibyśmy przybliżyć Wam te te trzy tajemnicze oznaczenia, które najczęściej możecie spotkać na opakowaniach czy etykietach, a także wymienić wszystkie polskie produkty, które do tej pory je otrzymały. Mówi się, że te emblematy to "trzy znaki smaku", stanowiące powód do dumy dla regionu oraz kraju - i jest w tym dużo prawdy.

źródło: Trzy Znaki Smaku
Europejski system ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych, w ramach którego nadaje się produktom Chronioną Nazwę Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność, ma na celu informowanie konsumentów z całego świata o tym, że oznaczone produkty mają gwarantowaną wysoką jakość i smak. Chroni również wytwórców przed podrabianiem ich produktów, ponieważ nadanie produktowi oznaczenia gwarantuje mu ochronę prawną przed próbą fałszowania bądź podrabiania.

Przyznanie Chronionej Nazwy Pochodzenia, Chronionego Oznaczenia Geograficznego czy Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności jest oficjalnym potwierdzeniem wysokiej jakości i gwarancją pochodzenia produktów. Umieszczony na etykiecie produktu symbol jednego z trzech certyfikatów gwarantuje wyjątkową jakość produktu, wynikającą ze specyficznych uwarunkowań regionalnych, historii czy też unikatowej tradycji wytwarzania.

Do końca 2012 roku już 36 polskich produktów zostało wpisanych do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych i Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności. Pochodzą one z niemal wszystkich regionów naszego kraju. 

Poniżej znajdziecie krótkie omówienie trzech europejskich znaków certyfikacji produktów regionalnych i tradycyjnych wraz z wykazem polskich produktów z oznaczeniami ChNP, ChOG i GTS. Nazwa każdego produkt jest linkiem, który odeśle Was do jego szczegółowego opisu w portalu Trzy Znaki Smaku, poświęconemu w całości europejskiemu systemowi ochrony produktów regionalnych oraz tradycyjnych. Na stronie znajdziecie również wiele przepisów kulinarnych na bazie certyfikowanych produktów.

W naszym domu najczęściej pojawiają się andruty kaliskie, ser koryciński (możemy go jeść na kilogramy, zwłaszcza wersję z dodatkiem czosnku), rogale świętomarcińskie i wielkopolski ser smażony z racji ich dostępności. Produktów oznaczonych ChNP, ChOG czy GTS szukajcie na targach żywności regionalnej i ekologicznej, na jarmarkach okolicznościowych, w sklepach ze zdrową żywnoscią, w lokalnych sklepach spożywczych. Czasami produkty regionalne i tradycyjne można nabyć w ogólnopolskich dużych sieciach. W portalu Trzy Znaki Smaku znajdują się wykazy miejsc, w których z pewnością nabędziecie polskie produkty z oznaczeniami.




CHRONIONA NAZWA POCHODZENIA

Oznacza nazwę produktu pochodzącego z określonego regionu, miejsca lub kraju. Ten europejski znak przyznaje się wyjątkowej jakości produktom regionalnym, których wszystkie surowce pochodzą z określonego obszaru geograficznego oraz wszystkie fazy wytwarzania mają miejsce na tym obszarze. Nazwa i wyjątkowa jakość produkty są ściśle związane z miejscem pochodzenia.


Polskie produkty z oznaczeniem ChNP:


CHRONIONE OZNACZENIE GEOGRAFICZNE

Europejski znak przyznawany produktom, których co najmniej jedna faza wytwarzania odbywa się na danym obszarze, a ich jakość, renoma lub inne cechy charakterystyczne związane są z pochodzeniem geograficznym.


Polskie produkty z oznaczeniem ChOG:

andruty kaliskie >> nasz artykuł o andrutach znajdziecie pod tym linkiem

GWARANTOWANA TRADYCYJNA SPECJALNOŚĆ

Europejski znak przyznawany produktom, które wytwarzane są z tradycyjnych surowców, według tradycyjnej receptury lub tradycyjnymi metodami. Produkt musi mieć co najmniej 25-letnią tradycję i historię wytwarzania. Nazwa produktu odnosi się do jego specyficznego charakteru lub jest tradycyjnie stosowana dla tego produktu.


Polskie produkty z oznaczeniem GTS:

pierekaczewnik

Trzy Znaki Smaku: www.trzyznakismaku.pl
Facebook: facebook.com/TrzyZnakiSmaku

Powyższy artykuł powstał na podstawie biuletynu "Produkty regionalne i tradycyjne. Przepisy kulinarne młodych kucharzy" (wyd. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Wydział Oznaczeń Geograficznych, ISBN 978-83-926215-5-3) oraz na podstawie informacji w portalu Trzy Znaki Smaku.

Udostępnij

Google+

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Komentarze zawierające treści niemerytoryczne, obraźliwe i złośliwe, a także zawierające reklamy, linki do sklepów i stron firmowych oraz stanowiące wsparcie dla marketingu szeptanego nie będą publikowane.

Moderacja komentarzy może trwać do 48 godzin, prosimy o cierpliwość.