Poznaj kilka wybranych przeze mnie polskich marek, które w swojej ofercie mają sosy, musztardy i keczupy idealne do dań grillowanych. W wyborze kierowałam się przede wszystkim składem - miał być krótki i wolny od zbędnych konserwantów, aromatów czy polepszaczy smaku. Poniższa lista z pewnością będzie się rozrastać, więc zaglądaj w nią od czasu do czasu!
DZIKI BILL
DZIKI BILL - prawdopodobnie najostrzejszy i najmocniejszy w gębie dzik w Polsce, czyli marka kraftowych pikantnych sosów stworzona z myślą o osobach, które nie boją się próbować nowych smaków i o wszystkich tych, którzy nie wyobrażają sobie jedzenia bez ognia! ;) DZIKI BILL zadebiutował na rynku w 2014 roku i przez ostatnie dziewięć lat zebrał grono wiernych klientów! Rzemieślnicze sosy DZIKI BILL powstają na bazie naturalnych składników i są wolne od sztucznych konserwantów, barwników czy polepszaczy smaku. W ofercie marki znajdziesz m.in. sos Habanero, sos Jalapeno z kminem rzymskim, sos BBQ z miodem i whiskey, sos Babushka z jagodami i śliwkami, ostry sos Panda inspirowany sosem seczuańskim czy sos Hula z mango. Kto wie - może to właśnie w towarzystwie DZIKIEGO BILLA spędzisz tegoroczną majówkę, o ile oczywiście się go nie boisz? Jeśli dopiero rozpoczynasz przygodę z ostrymi sosami, zacznij - jak radzą założyciele marki - od jednej kropli ;)
Strona internetowa: https://dzikibill.pl
KONIK
Musztarda - niekwestionowana królowa stołu w trakcie każdego przyjęcia! Doskonale wzbogaca smak grillowanych potraw, sosów i sałatek. Czy próbowałeś/aś już bardzo ostrej musztardy Jałowcowej z czarnej i białej gorczycy marki KONIK od firmy ANKORP? ANKORP to kontynuator znanego i cenionego przed wojną krakowskiego producenta musztard i octu - firmy "Gablenz i Syn", dzięki czemu jest jedynym w Polsce i jednym z trzech w Europie producentem musztard działającym bez przerw od XIX wieku. W przedsiębiorstwie do dziś stosuje się technologię wytwarzania na zimno według dawnych receptur, dzięki czemu wartości odżywcze składników zostają zachowane. W procesie produkcyjnym nie używa się konserwantów i zagęstników - musztardy mają krótki, naturalny skład. Sięgnij także po legendarny krem z gorczycy z miodem, czyli po łagodną musztardę z dodatkiem najlepszego polskiego miodu nektarowego. W ofercie marki KONIK znajdziesz jeszcze musztardę sarepską, stołowo-delikatesową, kremską, chrzanową, majonezowo–chrzanową i starofrancuską.
Strona internetowa: https://musztardykonik.pl
KROKUS
Czego nie powinno zabraknąć na stole podczas grillowania? Domowego keczupu i domowej musztardy! Jeśli jednak nie masz czasu na ich samodzielne przygotowanie, sięgnij po wyroby rodzinnej firmy KROKUS! Tradycyjne, nieprzemysłowe metody produkcji i krótkie składy, to wyróżniki przetworów oraz innych produktów na bazie owoców czy warzyw tej firmy. Ketchupy KROKUS produkowane są ze świeżych, przetartych pomidorów, a nie z koncentratu; musztarda - z pełnego ziarna gorczycy. Na uwagę zasługują przepyszne sosy pomidorowe: z chilli, z ananasem, z czosnkiem, z oliwkami czy z warzywami. Spróbuj ich wszystkich i wybierz najlepszy!
Strona internetowa: https://przetwory.com
OSTRE DZIEJE
Produkty marki OSTRE DZIEJE aż chciałoby się opisać jednym zdaniem: "Piekło w gębie!" - powinno to wystarczyć ;) Przez te pikantne sosy made in Toruń niejednemu zakręci się łezka w oku. Niejeden też zainteresuje się historią, bo marka zaprasza nas w kulinarną podróż w czasie. Jak piszą jej założyciele na swojej stronie internetowej, "Naszą pasją jest komponowanie utworów smakowych oraz kojarzenie ich z wycinkiem polskiej historii, by przypomnieć, że takowa nie tylko uczy życia, ale także smaku. Gdyby chcieć w dwóch słowach zawrzeć przeszłość tej ziemi, to na myśl nasuwają się od razu… Ostre Dzieje". Na miłośników ostrych smaków czekają sosy w dwóch stylach. Pierwszy z nich to klasyczne, charakteryzujące się świeżością i intensywnym aromatem soczystych owoców oraz ostrych papryczek tradycyjne sosy gotowane. Druga propozycja to ostrzejsze (dzięki większej zawartości papryczek - od 65% do nawet ponad 80% składu), bardziej agresywne w swej formie, wytrawne sosy fermentowane, stanowiące ofertę sezonową. W każdym stylu znajdziecie kilka poziomów ostrości. Odważni mogą sięgnąć po po sosy na bazie Mixu Super Hot, w skład którego wchodzą jedne z najostrzejszych papryczek na świecie, takie jak Carolina Raper, Trinidad Moruga Scorpion, Ghost Pepper / Bhut Jolokia lub spróbować sosów na bazie samej królowej ostrych papryczek - Carolina Reaper. W sklepie marki czekają takie sosy jak m.in. Pierun (sos mango o mocy habanero), Noc Kupały (truskawkowy sos o mocy habanero), Swaróg (ananasowy sos o mocy habanero), Dażbóg (śliwkowy sos o mocy habanero), Horda (fermentowany sos azjatycki o mocy "Mixu Super Hots"), Jasyr (fermentowany sos z bananów i limonek o mocy Carolina Reaper - 65%) czy Sarmata (fermentowany sos z buraka o mocy Habanero - 62%). Sosy OSTRE DZIEJE są w 100% naturalne. Powstają z produktów rolnictwa ekologicznego.
UWAGA! Kup wszystkie nieprzecenione produkty OSTRE DZIEJE z rabatem w wysokości 15% na hasło "kupujepolskieprodukty"! Kod jest ważne do 3 maja bieżącego roku!
Strona internetowa: https://ostredzieje.pl
REYPOL
REYPOL to w 100% polska rodzinna firma, położona na malowniczych terenach Kazimierskiego Parku Krajobrazowego, nazywanego krainą dobrego smaku. Przedsiębiorstwo specjalizuje się w przetwórstwie warzywno-owocowym - na bazie własnych upraw produkuje przepyszne sosy, keczupy, musztardy czy przetwory. Podstawą keczupów czy sosów pomidorowych jest oczywiście słynny pomidor z Lubelszczyzny. Polecam Twojej uwadze linię produktów Premium oraz Kuchnie Świata. Znajdziesz w nich takie rarytasy jak chociażby keczup ziołowy z dodatkiem nasion konopi, sos paprykowo-czosnkowy, sos węgierski czy sos cygański, które doskonale wzbogacą smak grillowanych potrwa. Sosy REYPOL ze wskazanych linii pakowane są w szklane, ekologiczne słoiczki.
Strona internetowa: https://reypol.com.pl
ROLESKI
Firmy ROLESKI nie trzeba nikomu przedstawia - jest to rodzinne przedsiębiorstwo ze 100% polskim kapitałem, które jest związane z produkcją spożywczą od ponad 50 lat. Firma słynie przede wszystkim z keczupów, musztard, sosów, dressingów, dipów i octów, które charakteryzują się krótkim składem; prywatnie jestem fanką łagodnego keczupu ROLESKI i regularnie go kupuję dla siebie i dzieci. Od kilku lat ROLESKI rozszerza portfolio swoich produktów; pojawiła się w nim. m.in. seria najwyższej jakości produktów ekologicznych, w skład których wchodzą musztardy bio, ketchupy bio oraz koncentrat pomidorowy bio. Firma sezonowo wprowadza do sprzedaży także limitowane produkty o oryginalnych recepturach i ciekawych smakach. Smakosze ofertą firmy z pewnością nie będą rozczarowani, ponieważ można w niej znaleźć na przykład ostre i bardzo ostre sosy, sosy BBQ, sosy inspirowane tradycyjną kuchnią z różnych zakątków świata czy sosami rodem z najlepszych food trucków. Do dań z grilla spróbuj koniecznie musztardy Sweet Whisky (będącej połączeniem pełnych ziaren żółtej gorczycy z dodatkiem szkockiej whisky Single Grain), musztardy Dark Beer (stworzonej z pełnych ziaren czarnej gorczycy oraz dodatku ciemnego piwa Baltic Porter), musztardy Bawarskiej, sosów z linii Super Hot, sosu BBQ Whisky i BBQ Chipotle. Polecam też sos BBQ Burak i Cebula!
Strona internetowa: https://roleski.pl
- Justyna
Ogródek Dziadunia. Też polski.
OdpowiedzUsuń