Krem warszawski śniadaniowy – produkt miesiąca #02

5 marca 2017

Nie wyobrażam sobie nie rozpocząć dnia od choćby skromnego, ale pożywnego śniadania, choć mam świadomość, że jeszcze sporo mogłabym w swoich porannych posiłkach poprawić (na przykład wprowadzić kasze czy soki owocowo-warzywne).

Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek i że „dobre śniadanie to dobry początek dnia”. Po nocnym odpoczynku nasz organizm wykorzystuje to, co dostarczymy mu rano, do wytworzenia energii na kolejne godziny, warto więc zadbać, by śniadanie nie składało się z pustych kalorii czy samej kawy. U mnie zwykle na talerzu pojawiają się kanapki z chleba razowego z ziarnami słonecznika, serami, drobiową wędliną, sezonowymi warzywami i jajkiem.

Wiem, że są osoby, które z kolei nie wyobrażają sobie, by na śniadanie nie zjeść czegoś słodkiego. Jeśli i Ty do nich należysz i jednocześnie lubisz jeść zdrowo, chciałabym przedstawić Ci kolejny produkt rodzimej firmy Baton Warszawski, który niedawno pojawił się w sprzedaży – a jest nim Krem Warszawski Śniadaniowy, który zostaje moim produktem lutego!


KREM WARSZAWSKI ŚNIADANIOWY

Czym jest Krem Warszawski śniadaniowy? To krem orzechowo-kakaowy, który w przeciwieństwie do większości rynkowych produktów tego typu nie zawiera cukru, glutenu, laktozy, oleju palmowego i arachidów, a przy tym ma niski indeks glikemiczny (IG 19). Brzmi świetnie, prawda? Krem opracowano na bazie manny kokosowej BIO (30%), orzechów laskowych nieprażonych (29%), ksylitolu, erytrytolu, oleju kokosowego BIO, lecytyny rzepakowej (bez GMO), błonnika pokarmowego, kakao, karobu, oleju słonecznikowego zimnotłoczonego i soli himalajskiej. Dzięki taki składnikom Krem Warszawski na długo dodaje energii, nie podnosząc poziomu cukru we krwi.

Dla porównania wciąż obecna na wielu stołach Nutella włoskiej marki Ferreo składa się z: cukru, oleju roślinnego, orzechów laskowych (13%), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%), mleka odtłuszczonego w proszku (6,6%), serwatki w proszku, lecytyny sojowej i wanilina. Jak widać, w składzie jest najwięcej cukru, ponieważ ten składnik jest wymieniony na pierwszym miejscu. Olej palmowy podejrzewa się o właściwości rakotwórcze. Pozostałe składniki również nie należą do najzdrowszych – jeśli chcesz dowiedzieć się dlaczego, polecam Ci książkę Julity Bator "Zamień chemię na jedzenie". Nutella, choć reklamowana jest jako zdrowy dodatek, który dostarczy Tobie i twojemu dziecku (!!!) mnóstwo energii na cały dzień, tak naprawdę na chwilę podniesie Ci poziom cukru we krwi. A wiadomo, co się dzieje, gdy poziom cukru nagle spada – jesteśmy nie tylko znów głodni, ale i rozdrażnieni.
Krem Warszawski Śniadaniowy powstaje tylko z najlepszych jakościowo składników, a jego skład i proporcje użytych składników wynikają nie tylko z prób kulinarnych Alicji i Pawła Malickich, ale również z poważnej analizy dietetycznej. Jest produkowany ręcznie od początku do końca. Cały proces rozpoczyna się od mielenia nieprażonych orzechów laskowych. Następnie kolejne składniki są odpowiednio odważane i łączone ze sobą. Przygotowanie jednej partii kremu zajmuje około 8 godzin.

Autorom receptury bardzo zależało, by nie tracąc tego, co jest cenione w smaku Nutelli, uniknąć tego, co w niej jest trucizną, a więc oleju palmowego, prażonych orzechów i cukru. Ze względu na alergików zrezygnowano też z laktozy i glutenu. Każdy składnik kremu jest przemyślany, dzięki czemu udało się stworzyć coś, co jest przyjemnością, która nie tylko nie szkodzi, ale wręcz jest zdrowym dodatkiem do codziennego jadłospisu. Krem Warszawski Śniadaniowy ze spokojem mogą jeść nawet cukrzycy.

Jak smakuje Krem Warszawski Śniadaniowy? Dla mnie smakuje przede wszystkim… kokosami, nie orzechami, a to za sprawą obecności manny kokosowej i oleju kokosowego. Przyznam się, że po pierwszej łyżeczce szukałam w kremie wiórków kokosowych ;) Orzechy oczywiście są wyczuwalne w smaku i zapachu, jednak dla mnie kokosowy aromat dominuje. Krem w mojej ocenie nie jest słodki, przynajmniej nie tak słodki jak Nutella – ale zdaję sobie sprawę, że „odczuwanie słodyczy” jest bardzo indywidualną sprawą. Bez problemu się rozsmarowuje, ma odpowiednią konsystencję – nie jest ani za gęsty, ani za rzadki, choć też nie jest tak „aksamitny” jak Nutella. Można nim smarować nie tylko kanapki, herbatniki czy ciasta, ale i po prostu wyjadać ze słoika ;)

Krem Warszawski Śniadaniowy w szklanym pojemniku o pojemności 190 gramów kosztuje około 14 złotych w zależności od miejsca dystrybucji. Na cenę oczywiście mają wpływ wysokiej jakości składniki oraz ręczna produkcja. Krem można kupić w sklepie internetowym Baton Warszawski (TUTAJ) i w zaprzyjaźnionych sklepach stacjonarnych, których listę znajdziesz TUTAJ. Można go znaleźć także w hipermarketach Carrefour w Warszawie, Gdańsku, Krakowie, Poznaniu, Szczecinie, Toruniu, Wrocławiu, Wołominie. Niedługo Krem Warszawski Śniadaniowy w ramach testów pojawi się w 4 hipermarketach Auchan. Jeśli będzie się cieszyć zainteresowaniem, będzie dostępny w całej Polsce, za co mocno trzymam kciuki!

Spróbujesz?
- Justyna

Udostępnij

2 komentarze :

  1. Krem warszawski, choć nowy, już na dobre zagościł na mojej liście top. Ja bardzo dużo piekę i używam go głównie do ciast. Świetny z ubitą śmietaną, jako krem do tortów, lub roztarty z mascarpone do tart. Pycha i bez wyrzutów sumienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olga, super! Podrzucisz jakiś przepis? :)

      Usuń

Komentarze na blogu są moderowane.

Komentarze zawierające treści obraźliwe i złośliwe, a także zawierające reklamy, linki do sklepów i stron firmowych oraz stanowiące wsparcie dla marketingu szeptanego nie będą publikowane.

Moderacja komentarzy może trwać do 48 godzin.

Moje przeglądy