Sosy Folwark

4 stycznia 2016

Keczupy, musztardy, sosy, dressingi i majonezy to dla wielu z nas nieodzowne dodatki do ulubionych potraw na zimno i na ciepło. Idealnie podkreślają smak mięsa, szczególnie grillowanego, pieczonych ryb, grillowanych warzyw, parówek, kiełbasek, sałatek, a także przekąsek: kanapek, tostów czy popularnych fast-foodów - frytek, hot-dogów, skrzydełek kurczaka, kebaba, gyrosa i wielu innych.

Jeśli szukacie polskich gotowych sosów do żywności i jednocześnie lubicie wyraziste smaki, przyjrzycie się bliżej ofercie sosów Folwark. W bogatym wachlarzu produktów Folwark znajdziecie między innymi klasyczny keczup, sos czosnkowy, majonez, sos barbecue, remuladę duńską, sos do pizzy, sos madziarów czy sos ziołowo-musztardowy.

FOLWARK

Produkty Folwark obecne są na polskim rynku produktów spożywczych od 1991 roku. Do niedawna Folwark był niewielką, rodzinną firmą, dostarczająca na rynek gastronomiczny i przetwórstwa spożywczego majonezy, następnie sosy, dressingi, keczupy oraz sosy pomidorowe.


Od początku istnienia firmy jej misją było dostarczanie klientom najwyższej jakości produktów o wyjątkowym smaku. Starannie dobrane receptury i szczególna dbałość o kompozycję przypraw decydują o doskonałych walorach smakowych produktów Folwark.

Przekształcenia w strukturze firmy, mające miejsce na przełomie 2014 i 2015 roku, pociągnęły za sobą zmiany w ofercie handlowej:

Właściciele marki Folwark podjęli decyzję o utworzeniu zupełnie nowej linii produktów w postaci 10 rodzajów sosów w innowacyjnych opakowaniach, przeznaczonych [...] na rynek detaliczny.
Firma znacznie poszerzyła swój asortyment, a jej produkty stały się bardziej rozpoznawalne i łatwiej dostępne dla konsumentów, dzięki czemu i my mogliśmy posmakować trzech z nich.

źródło: Wybieram Polskie Produkty

SOSY FOLWARK

Sosy Folwark są inspirowane kuchnią polską, śródziemnomorską, amerykańską oraz orientalną. Wśród dziesięciu propozycji znajdziecie: sos czosnkowy, sos kebab-gyros w wersji ostrej, sos kebab-gyros w wersji łagodnej, dressing 1000 wysp, sos salsa mexicana, remuladę duńską, sos madziarów, sos do pizzy, sos barbecue oraz keczup. Przy ich pomocy przygotujecie różnorodne dania na wiele sposobów - jeśli brakuje Wam inspiracji, skorzystajcie z propozycji producenta, które są publikowane na blogu gotujzfolwarkiem.pl oraz na Facebooku. Sosy można wykorzystać również jako dipy do czipsów czy nachosów.

Sosy zamknięto w wygodnych, miękkich, poręcznych opakowaniach, znacznie ułatwiających wydobycie produktu i dekorowanie potraw. Na każdej butelce wydzielono w etykiecie przezroczysty pasek, dzięki któremu można łatwo kontrolować stan zawartości ulubionego produktu.


Spróbowaliśmy następujących sosów: remulady duńskiej, sosu barbecue i kebab-gyros. Każdy z nich zapewnił nam inne doznania smakowe.

Remulada jest łagodnym, gęstym sosem majonezowym z niewielkim dodatkiem kapusty, cebuli i ogórków. Świetnie komponuje się z gotowanymi jajkami, wędlinami na kanapce czy z domowym hot-dogiem. Jest kaloryczna, dlatego należy uważać, by nie przesadzić z jej ilością na potrawie. Ten sos zdecydowanie smakował nam najbardziej i na pewno będziemy często po niego sięgać.

Majonezowy sos kebab-gyros w wersji ostrej za sprawą dodatku papryczki chilli jest naprawdę bardzo pikantny, choć zdania na ten temat wśród męskiej części rodziny były podzielone; przeważała jednak opinia, że dość mocno pali podniebienie, stąd też przypadnie do gustu raczej miłośnikom ostrych, wyrazistych smaków. Doda charakteru szczególnie mięsu z grilla.

Znany na całym świecie ciemny sos barbecue (BBQ) na bazie pomidorów w odsłonie Folwarku intensywnie pachnie dymem wędzarniczym - naszym zdaniem trochę za bardzo, dlatego z trzech produktów, których mieliśmy możliwość skosztować, smakował nam najmniej. Jeśli jednak lubicie konkretne smaki i aromat wędzonki, sosu BBQ od Folwarku możecie użyć jako dodatku do żeberek czy wieprzowiny z grilla, a także do kurczaka oraz frytek (zamiast keczupu).

W przyszłości chętnie wypróbujemy kolejne produkty Folwarku; ciekawi nas smak zwłaszcza dressingu 1000 wysp oraz sosu do pizzy.


Skład sosów Folwark jest typowy dla tego typu produktów dokonaliśmy porównania z kilkoma sosami tego samego rodzaju polskiej oraz zagranicznej konkurencji:

Remulada duńska - olej rzepakowy, woda, kapusta kwaszona 7,5%, ocet spirytusowy, ogórki konserwowe 2,6% (ogórki, woda, ocet spirytusowy, cukier, sól), cukier, żółtko jaja w proszku, sól, gorczyca, cebula marynowana 0,8% (cebula, woda, ocet, cukier, sól, przeciwutleniacze: kwas cytrynowy, kwas askorbinowy, pirosiarczyn sodu), skrobia modyfikowana, przyprawy (zawiera soję), substancje konserwujące (benzoesan sodu, sorbinian potasu), stabilizator (guma ksantanowa), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), barwnik kurkumina, substancja słodząca (sacharyny). 

Sos kebab-gyros - woda, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, cukier, koncentrat pomidorowy, przecier jabłkowy, żółtko jaja w proszku, skrobia modyfikowana, sól, papryka chilli 0,9%, gorczyca, ekstrakt przypraw, stabilizatory (guma guar, guma ksantanowa), substancje konserwujące (sorbinian potasu, benzoesan sodu), przyprawy, aromat papryki, koncentrat buraka czerwonego, barwniki (koszenila naturalna), regulator kwasowości (kwas cytrynowy).

Sos barbecue - woda, cukier, koncentrat pomidorowy, sos sojowy (woda, soja, sól, mąka pszenna, cukier, barwnik karmel E 150a), przecier śliwkowy, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, przyprawy, barwnik (karmel amoniakalny E 150c), aromat dymu wędzarniczego, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), sól, gorczyca, substancje konserwujące (sorbinian potasu, benzoesan sodu), stabilizator (guma ksantanowa). 


Produkty Folwark są wykorzystywane także przez wielu restauratorów.


Sos w gastronomii jest przysłowiowym postawieniem kropki nad "i". Może udoskonalić danie, ale z taką samą łatwością może je również zepsuć. W przypadku, kiedy specyfika danego lokalu wymaga szybkiego przyrządzenia potraw, warto postawić na gotowe sosy sprawdzonej marki. 
Łukasz Kotaniec, producent sosów Folwark
W Internecie znajdziecie wiele pozytywnych opinii o sosach Folwark. Są one cenione ze względu na walory smakowe, poręczne opakowania, odpowiednią konsystencję produktu oraz jego przystępną cenę. Niewątpliwie tego rodzaju gotowe sosy to smaczny dodatek do wszelkiego rodzaju potraw; warto mieć je pod ręką w domu na wypadek odwiedzin niezapowiedzianych gości, warto przy ich pomocy urozmaicić dania na różnego rodzaju przyjęcia. Sosy Folwark sprawdzą się szczególnie w sezonie grillowym. Jeśli chcielibyście wyrobić sobie własne zdanie o tej marce, sosów Folwark szukajcie w takich sieciach handlowych jak E.Leclerc, Polo Market, Marcpol, Gzella, Viando, Intermarche czy Carrefour.




Strona internetowa: www.folwark.com.pl

- Justyna

author

Justyna Ziembińska-Uzar

Cześć! Nazywam się Justyna Ziembińska-Uzar i od 2012 roku na swoim blogu opowiadam o ciekawych polskich produktach oraz przedstawiam polskie marki. Moją misją jest promocja patriotyzmu konsumenckiego w codziennym wydaniu. Mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej, na nowo odkrywając dla siebie hasło "dobre, bo polskie"!


Udostępnij ten post

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Komentarze na blogu są moderowane.

NIE PUBLIKUJĘ KOMENTARZY ZAWIERAJĄCYCH LINKI.

Komentarze zawierające treści obraźliwe i złośliwe, a także zawierające reklamy, linki do sklepów i stron firmowych oraz stanowiące wsparcie dla marketingu szeptanego nie będą publikowane.

Moje przeglądy