Nasze odkrycie: Chrzan Tarty Babuni z Osjakowa

6 stycznia 2014

Na niewielkim targu w Kaliszu przed Wigilią na jednym ze stoisk wpadł nam w oko niepozorny chrzan - Chrzan Tarty Babuni z Osjakowa, niewielkiej wsi położonej w województwie łódzkim. 

Mały słoiczek ze skromną papierową etykietą, przewiązaną sznurkiem, kosztował kilka złotych i - jak się okazało w domu - krył wielką moc. Ten domowej roboty chrzan jest przepyszny, lepszy nawet od lubianych i stosowanych przez nas Chrzanu Dymeckiego czy Chrzanu Pegaz! Ma ostry, w stu procentach chrzanowy smak i aromat. Dzisiaj krewni dostarczyli nam kolejny słoiczek tego wyjątkowego chrzanu o pojemności 180 gramów.

Chrzan Tarty Babuni wyprodukowano z korzenia chrzanu, dodając do niego wodę, odrobinę cukru, sól, olej roślinny i kwasek cytrynowy - receptura jest więc iście domowa, bez żadnych wspomagaczy czy sztucznych składników. Na etykiecie opakowania znajdziemy informację, że produkt należy do linii "Specjały Babuni" z firmy Bożeny i Krzysztofa Podgórniaków. Proste opakowanie bardzo nam się podoba, ponieważ przywołuje na myśl przetwory, jakie robiły babcie i prababcie.

Chrzan Tarty Babuni jest zdecydowanie naszym odkryciem z grudnia 2012 roku. Szukajcie go na ryneczkach, w lokalnych sklepach spożywczych i na targach ze zdrową żywnością w opakowaniach o gramaturze 180 gramów i 280 gramów. Polecamy!

zdjęcia ze strony www.e-zieleniak.pl/module/product/131


Udostępnij

Google+

5 komentarze :

  1. Jaka zawartość chrzanu w chrzanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością dużo, bo chrzan nie jest wodnisty i jest bardzo ostry. Więcej informacji pod numerem 887664159.

      Usuń
    2. Zgadza sie..!!!ja trafilem na targowisku w Lipnie,..bylem specjalista w rodzinie od chrzanu co to morde....przez 30 lat.!...i co...?-- ten Chrzan mnie powalil na kolana...nie moglem zlapac oddechu!!--od tego czasu chrzanie tarcie we lzach...juz sam nie robie!!--kazdemu kto lubi poczuc moc!!!POLECAM!!! Marcin

      Usuń
    3. też kupiliśmy przypadkiem, w małym sklepiku. Oprócz crzanu ta sama firma produkuje przepyszne sosy: musztardowo-chrzanowy, czosnkowy. Naprawdę pyszne. Polecam.

      Usuń
  2. Kupic korzeń chrzanu ,a najlepiej zerwać z własnej działki, zetrzeć z sokiem z cytryny ewentualnie dodać śmietany i jest, całkowicie naturalny.

    OdpowiedzUsuń

Komentarze zawierające treści niemerytoryczne, obraźliwe i złośliwe, a także zawierające reklamy, linki do sklepów i stron firmowych oraz stanowiące wsparcie dla marketingu szeptanego nie będą publikowane.

Moderacja komentarzy może trwać do 48 godzin, prosimy o cierpliwość.