Przygotowałam dla Ciebie zestawienie ponad pięćdziesięciu smakowitych produktów spożywczych od polskich marek, które sprawią, że każdy Twój posiłek będzie smakować wyjątkowo! Znalazły się wśród nich m.in. słodkie kremy i pasty, miody naturalne z polskich pasiek, zdrowe słodycze i przekąski, przepyszne konfitury oraz powidła, tłoczone na zimno oleje z rodzinnych manufaktur czy octy. Przy ich wyborze kierowałam się przede wszystkim składem. Chciałam, by był jak najkrótszy, pozbawiony konserwantów, sztucznych barwników, polepszaczy smaku czy aromatów - w końcu jesteśmy tym, co jemy! Przy okazji poznasz fenomenalnych polskich producentów, jak choćby Pasieka Rodziny Sadowskich, której świat kręci się wokół miodu, rodzinną olejarnię Olini, w której powstają świeże oleje na zamówienie czy India - specjalistów od żywności z dodatkiem... konopi siewnej!
W kolejnej odsłonie mojego spożywczego cyklu pojawi się więcej produktów wytrawnych, a także roślinny nabiał ;) Myślę również nad przeglądem sosów na grilla...
Informacje dotyczące składu danego produktu pochodzą od jego producenta.
INNE ZESTAWIENIA
Smaczne i zdrowe polskie produty spożywcze #1
Smaczne i zdrowe polskie produty spożywcze #2
Masła orzechowe, kremy na słodko i pasty sezamowe. Rodzime smarowidła do chleba
1. Krówki Miód i Czarna Porzeczka, Raglan (KLIK). Delikatnie i miękkie krówki stworzone na bazie prawdziwego masła. Zawierają dodatek miodu nawłociowego oraz czarną porzeczkę liofilizowaną. Smaczne i zdrowe polskie produty spożywcze #1
Smaczne i zdrowe polskie produty spożywcze #2
Masła orzechowe, kremy na słodko i pasty sezamowe. Rodzime smarowidła do chleba
2. Owocki liofilizowane (mix), Olini (KLIK). Chrupiąca, słodko-kwaśna mieszanka aż trzech liofilizowanych owoców: bananów, truskawek i jagody kamczackiej. Świetna alternatywa dla świeżych i mrożonych owoców - lub do chrupania zamiast chipsów. Skład: 40% banan, 40% truskawka, 20% jagoda kamczacka.
3. Krówka miodowa czekoladowa, Jasiowa Piwniczka (KLIK). Pyszna, wyrabiana ręcznie przekąska o prostym składzie. Nie zawiera szkodliwych dodatków, polepszaczy, barwników czy słodzików. Skład: mleko zagęszczone, cukier, masło, miód, kakao 2%.
4. Krem owocowy 100% Śliwka, Krukam (KLIK). Krem owocowy z 980 g świeżych owoców śliwki. Niesłodzony, pasteryzowany. Skład: owoce śliwy.
5. Cukierki owocowe Dzika Róża, Dary Natury (KLIK). Pyszne ekologiczne cukierki owocowe dzika róża. Składniki: dzika róża owoc 50%, burak cukrowy sok, cytryna sok, płatki róży 5%.
6. Cukierki konopne z wiśnią, India (KLIK). Delikatny posmak kwaskowej wiśni połączony z nutą konopi, czyli kompozycja, która zaskoczy każdego miłośnika słodyczy. Cukierki konopne doskonale sprawdzą się jako dodatek do kawy i herbaty w sobotnie popołudnie. Skład: kandyzowane wiśnie - 60%, lukier cukierniczy - 20% (biały cukier, tłuszcz roślinny, proszek kakaowy, emulgator (lecytyna sojowa), aromat spożywczy czekoladowy, wanilina, sól), prażone orzechy laskowe – 10%, biały cukier - 5%, woda - 5%, olej konopny.
7. Batonik daktylowy, Krukam (KLIK). Pyszne i zdrowa przekąska z pastą pistacjową i liofilizowaną żurawiną, bez dodatku cukru i oleju. Skład: daktyle suszone, pasta pistacjowa 27%, pistacja granola 14%, żurawina liofilizowana, amarantus ekspandowany.
8. Krem orzechowo-daktylowy, Sto Procent z Natury (KLIK). Zdrowy i pyszny krem przyrządzony z naturalnych składników. Nie zawiera oleju, cukru, konserwantów i innych zbędnych dodatków. Świetny zamiennik popularnej Nutelli. Skład: orzechy laskowe prażone, pasta daktylowa, kokos, kakao, sól (0,3g na 100g produktu).
9. Chrupki malinowe, OTOlandia (KLIK). Chrupiące zbożowe pałeczki oprószone malinami - bez dodatku cukru i sztucznych dodatków. Skład: zboża: 75% (mąka ekologiczna pełnoziarnista orkiszowa 85%, ryż 15%), naturalny ekstrakt słodkiej trawy stewia 0,25%, olej słonecznikowy, malina suszona sproszkowana 11%.
10. Baton energetyczny, Miodowy Kłos (KLIK). Wyjątkowa kompozycja pełnowartościowych ziaren zbóż i słodkich suszonych owoców połączonych złocistym miodem i mlekiem. Duża dawka energii w małym batonie, który można mieć zawsze przy sobie! Skład: miód wielokwiatowy (30,2%), płatki owsiane, daktyle (15,5%), migdały, mleko, wiórki kokosowe, ryż preparowany, mleko pełne w proszku, ziarna sezamu, szałwia hiszpańska chia, cynamon, imbir, koncentrat propolisu.
11. Orzechy w miodzie lawendowym, Światło (KLIK). Mieszanka orzechów w zalewie miodu lawendowego. Zdrowa przekąska dla łasuchów! Skład: miód lawendowy, orzech laskowy, orzech włoski, orzech pekan.
12. Baton truskawkowy Puku Puku, Baton Warszawski (KLIK). Dodający energii naturalny batonik z truskawką liofilizowaną. Skład: daktyl suszony, inulina z cykorii (błonnik pokarmowy), olej kokosowy, truskawka liofilizowana, skrobia ziemniaczana, acerola, sól kłodawska, aromat waniliowy.
13. Orzech w miodzie, Apimar (KLIK). Chrupiące orzechy laskowe i włoskie zalane polskim miodem wielokwiatowym pochodzącym z lubelskich pasiek. Skład: Składniki: miód wielokwiatowy 76%, orzechy laskowe 12%, orzechy włoskie 12%.
1. Chałwolada, BasiaBasia (KLIK). Gęsty krem chałwowy z daktylami dla małych i dużych łasuchów. Można go wykorzystać na wiele sposobów - na pieczywo, do pieczenia lub po prostu wyjadać bezpośrednio ze słoika. Skład: prażony sezam 67%, daktyle suszone 33%, sól himalajska.
2. Paska migdałowo-laskowa, Karkonowska Tłocznia (KLIK). Migdał w akompaniamencie dojrzałego smaku orzecha laskowego. Idealna pasta do smarowania wafli ryżowych, naleśników, koktajli, pieczywa, wszelkiego rodzaju deserów i wypieków, a także innych potraw słodkich oraz wytrawnych. Skład: 60% delikatnie prażonych migdałów, 40% orzecha laskowego w postaci delikatnego kremu.
3. Turbo Orzeszek, Olini (KLIK). Krem z nerkowców z liofilizowanymi owocami rokitnika oraz bananami, malinami i truskawkami. Smakuje dzieciom i dorosłym! Skład: 90% orzechy nerkowca, 4% liofilizowany banan, 2% liofilizowane owoce rokitnika, 2% liofilizowana malina, 2% liofilizowana truskawka.
4. Czekomigdał, Krukam (KLIK). Połączenie pysznej pasty migdałowej, syropu daktylowego z czekoladą bez dodatku cukru (słodzoną erytrytolem), które idealnie smakuje ze świeżym chlebem (i nie tylko!). Skład: 70% migdały prażone, syrop daktylowy, czekolada (miazga kakaowa z Afryki, Ameryki Północnej i Południowej), substancja słodząca: erytrytol, tłuszcz kakaowy).
5. Krem Orzech Laskowy, Pasieka Łysoń (KLIK). Orzechowy krem z kakaową nutą i z pyłkiem pszczelim. Skład: orzechy laskowe (47,2%), cukier, mleko pełne w proszku, kakao w proszku, pyłek pszczeli (0,5%), emulgator: lecytyny (soja).
6. Krem orzechowy ORZESZ! podkręcony, Palce Lizać (KLIK). Klasyczny krem orzechowy z nutą chilli, dzięki czemu jest i słodki i lekko pikantny, co czyni go jeszcze bardziej wyjątkowym. Skład: orzechy laskowe, energia do kawy (masło sklarowane ghee, olej kokosowy, kardamon, cynamon, wanilia), karob, syrop z daktyli, cynamon, chilli.
7. Kakaowy orzeszek, Bartnik Mazowiecki (KLIK). Kremowa pasta orzechowa z prażonych orzechów laskowych z dodatkiem naturalnego miodu i kakao. Orzechy i kakao pochodzą od sprawdzonych dostawców, zaś miód pochodzi z mazowieckiej pasieki. Skład: 76% pasta z orzechów laskowych prażonych, 21% miód wielokwiatowy, 3% kakao.
8. Krem orzechowy, Raglan (KLIK). Pyszny krem orzechowy na bazie arachidów z dodatkiem miodu nawłociowego oraz soli morskiej. Skład: orzech arachidowy 84%, daktyl 10%, miód nawłociowy 5%, sól morska 1%.
9. Beskidzki Smar, Beskid Chocolate (KLIK). Krem czekoladowo-orzechowy, który pokochają nawet najbardziej wymagający smakosze. Skład: 23% orzechy laskowe, olej rzepakowy, mleko pełne w proszku, 72% czekolada gorzka (ziarno kakaowca, cukier, lecytyna sojowa), cukier trzcinowy, lecytyna sojowa.
10. Krem migdałowy, Baton Warszawski (KLIK). Apetyczny krem migdałowy - bez cukru, glutenu i laktozy. Skład: manna kokosowa, pasta migdałowa (23,5%), inulina z cykorii, erytrytol (substancja słodząca), olej kokosowy, olej słonecznikowy, lecytyna słonecznikowa, sól, wanilia (0,11%).
11. Pasta migdałowa z wanilią i cynamonem, Światło (KLIK). Idealny dodatek do naleśników, gofrów, owsianki i ciast. Dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika i cynku. Bez dodatku cukru i oleju palmowego. Skład: migdał, ekstrakt z wanilii, cynamon, sól.
1. Miód z kakao, Pasieka Sadowskich (KLIK). Kremowy miód wielokwiatowy z dodatkiem prawdziwego kakao. Zdrowa wersja kremu czekoladowego. Skład: miód wielokwiatowy nektarowy 92%, kakao 8%.
2. Miód z czarną porzeczką, Miód od Kulmy (KLIK). Miód wielokwiatowy z liofilizowaną czarną porzeczką, bogaty w witaminy C, A, E, B6, a także w potas, magnez, wapń. Skład: 95% miód wielokwiatowy, 5% liofilizowana czarna porzeczka.
3. Miód z kakao, Pasieka Łysoń (KLIK). Smakowite połączenie miodu wielokwiatowego i kakao. Skład: miód wielokwiatowy (96,0%), kakao w proszku (4,0%).
4. Miód ze spadzi iglastej, Karkonoska Tłocznia (KLIK). Najwyższej jakości miód pochodzący z karkonoskiej pasieki o wieloletniej tradycji. Pszczoły produkują miody spadziowe z rosy miodowej pozyskiwanej w lasach, dlatego można w nich wyczuć naturalny i łagodny zapach żywicy i igliwia.
5. Miód do kawy, Bartnik Mazowiecki (KLIK). Niezastąpiony, naturalny dodatek do kawy, owsianki, ciast i deserów, a także jako smarowidło do pieczywa. Skład: 97% miód wielokwiatowy, 3% przyprawa kardamonowa (kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki).
6. Miód z pyłkiem, Bartnik Mazowiecki (KLIK). Połączenie naturalnego miodu wielokwiatowego z rozdrobnionym pyłkiem pszczelim, który jest znakomity źródłem witamin oraz mikro- i makroelementów. Skład: 95% miód wielokwiatowy nektarowy, 5% pyłek pszczeli.
7. Miód faceliowy, Pasieka Sadowskich (KLIK). Drobnoziarnisty miód faceliowy o jasnej, żółtej barwie, kwaskowym, słodkim smaku oraz lekko ziołowym aromacie. Jest to miód kwiatowy (nektarowy).
8. Miód rzepakowy z maliną, Olini (KLIK). Smakowite połączenie kremowego i bardzo słodkiego miodu rzepakowego z pełną witamin maliną. Prawdziwa bomba witaminowa! Skład: 90% miód rzepakowy kremowany, 10% liofilizowana malina.
9. Miodziś - miód z maliną, Pasieka Sadowskich (KLIK). Pyszny i zdrowy miód dla najmłodszych z wizerunkiem sympatycznego misia Miodzisia. Do każdego słoika miodu dodawane są losowo naklejki lub zmywalne tatuaże dla dzieci. Skład: 98% miód wielokwiatowy nektarowy 98%, 2% liofilizowana malina.
10. Miód lipowy, Olini (KLIK). Naturalny, niepodgrzewany, nektarowy miód o słodkich zapachu i jasno-bursztynowym kolorze. Wspaniale wspomaga odporność w czasie infekcji. Skład: 100% miód lipowy.
1. Konfitura z jagód leśnych, Jasiowa Piwniczka (KLIK). Naturalna, wytwarzana ręcznie z jagód zbieranych z bieszczadzkich lasów, pasteryzowana, lokalna. Skład: jagody leśne, cukier, pektyna (naturalna substancja żelująca).
2. Konfitura brzoskwiniowa, Devaldano (KLIK). Apetyczna konfitura bez cukru. Doskonały dodatek codziennych posiłków, ciast i do napojów. Skład: brzoskwinia 55%, woda, koncentrat soku jabłkowego, skrobia ryżowa, substancja żelująca: pektyny, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
3. Konfitura z czerwonej cebuli, Kolekcja Smaków (KLIK). Konfitura z czerwonej cebuli z dodatkiem wina i miodu. Świetny dodatek do dań z grilla oraz pieczonego mięsa, a także do pasztetów. Skład: czerwona cebula, cukier, żelatyna spożywcza, ocet balsamiczny, ocet winny, koncentrat buraczany, miód, wino czerwone, sól, pieprz, cukier żelujący.
4. Konfitura wiśniowa, Cherry Tree (KLIK). Świeża konfitura pełna całych owoców. Wytwarzana ręcznie na bazie wiśni zebranych z rodzinnego sadu Cherry Tree. Bez sztucznych dodatków i konserwantów. Skład: wiśnie, zagęszczony sok jabłkowy, pektyna.
5. Konfitura z żurawiny błotnej, Raglan (KLIK). Wytworzona tradycyjną metodą, stanowi idealny dodatek do serów, mięs, sałatek czy sosów. Posiada klasyczny słodko kwaśny smak oraz niezmielone owoce żurawiny błotnej. Nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów.
6. Konfitura rabarbarowo-porzeczkowa, La Koguta (KLIK). Sezonowa, letnia konfitura z prawdziwych polskich produktów. Idealny zamiennik nudnego dżemu truskawkowego. Skład: rabarbar 45%, czerwona porzeczka 5%, cukier, woda.
7. Powidła rabarbarowe, Pasieka Łysoń (KLIK). Powidła ze śliwek doprawionych miodem i cynamonem. Zawierają dodatek propolisu, są za to pozbawione cukru, sztucznych wspomagaczy i ulepszaczy. Skład: śliwki (86,7%), miód wielokwiatowy (13,2%), cynamon, propolis.
8. Dżem z pomarańczy, Wekownia (KLIK). Wyjątkowy dżem o słodkim i delikatnym aromacie, bez charakterystycznej dla pomarańczy goryczy. Idealny zarówno jako dodatek do jesienno-zimowej herbaty czy grzanego wina, jaki i na ciepłe tosty lub świeżutkie ciasto. Świetnie smakuje z serami! Skład: pomarańcze (świeży sok z pomarańczy 39,60%, skórka z pomarańczy 14,90%), cukier, substancja żelująca: pektyna, sok z cytryny, liście kafiru.
9. Konfitura carska, Eterno (KLIK). Zaskakujące połączenie owoców figi, pigwy, melona, gruszki i rodzynek z makiem. Doskonała konfitura do zapiekania z ciastem francuskim - na słodko lub z serem pleśniowym - na wytrawnie. Idealnie współgra z kanapkami, goframi, naleśnikami i słodkimi wypiekami. Skład: pigwa, figa suszona 15%*, gruszka, brzoskwinia, cukier, mak 5%*, rodzynki, sok z cytryny, skórka z pomarańczy.
10. Powidła śliwkowe, Runoland (KLIK). Powidła ze świeżych, ekologicznych, wyselekcjonowanych śliwek węgierek, które zostały poddane wielogodzinnemu procesowi wysmażania. Doskonale komponują się z pieczywem, poranną herbatą lub kawą. Skład: ekologiczne śliwki, ekologiczny cukier trzcinowy. 1. Olej konopny, India (KLIK). Naturalny olej z konopi włóknistej tłoczony na zimno. Powstaje w niewielkich partiach. Ma głęboki, lekko orzechowy smak.
2. Olej z czarnuszki, Olini (KLIK). Olej tłoczony na zimno z nasion czarnuszki siewnej, naturalny, nieoczyszczony i nierafinowany, dzięki czemu zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Skład: 100% olej z nasion czarnuszki siewnej tłoczony na zimno.
3. Krem z octu balsamicznego, Olini (KLIK). Krem na bazie włoskiego octu balsamicznego z Modeny BIO. Pasuje do owoców i warzyw, a także serów, mięs i deserów. Skład: organiczny skoncentrowany moszcz gronowy, Aceto Balsamico di Modena IGP 20% (organiczny ocet winny, organiczny skoncentrowany moszcz gronowy), substancja zagęszczająca: guma ksantanowa.
4. Olej kokosowy extra virgin, Krukam (KLIK). Uzyskiwany metodą zimnego tłoczenia z ręcznie zbieranych, dojrzałych kokosów. Nieoczyszczony, w pełni naturalny, bez konserwantów, sztucznych barwników i aromatów. Nadaje się idealnie do celów zarówno spożywczych, jak i kosmetycznych.
Skład: 100% Oolej kokosowy extra virgin
5. Ocet jabłkowy z hibiskusem, Pasieka Sadowskich (KLIK). Niepasteryzowany, niefiltrowany, bogaty w probiotyki ocet jabłkowy z hibiskusem. Skład: 100% ocet jabłkowy z maceratem z kwiatów hibiskusa.
6. Olej z nasion marchwi, Dary Natury (KLIK). Najwyższej jakości, tłoczony na zimno olej z ekologicznych nasion marchwi. Skład: olej z nasion marchwi 100%.
7. Olej z orzecha włoskiego, Skarby Polesia (KLIK). Wyprodukowany z orzechów włoskich metodą pierwszego tłoczenia na zimno. Wspaniale podkreśla smak sałatek, sosów, wypieków i deserów. Uwaga - nie nadaje się do smażenia.
8. Olej kokosowy, Sto Procent z Natury (KLIK). Naturalny olej kokosowy tłoczony na zimno. Zdrowsza alternatywa dla margaryny.
9. Olej z migdałów, Karkonoska Tłocznia (KLIK). W 100% naturalny, nierafinowany i niefiltrowany, tłoczony na zimno. Do stosowania w kuchni i w kosmetyce.
10. Olej dla dziecka, Olini (KLIK). Połączenie dwóch nierafinowanych, zimnotłoczonych olejów – rzepakowego i słonecznikowego. Ma soczysty, intensywnie żółty kolor i delikatny zbożowo-orzechowy smak z wyraźną nutą świeżych ziaren słonecznika. Skład: 60% oleje z nasion rzepaku i 40% słonecznika tłoczone na zimno.
11. Ocet jabłkowy z miodem, Roleski (KLIK). Ocet jabłkowy z naturalnym miodem wielokwiatowym z polskich pasiek. Stworzony do marynat i sałatek. Skład: ocet jabłkowy, miód wielkokwiatowy (10%).
12. Olej z ostropestu, Pasieka Sadowskich (KLIK). Olej z ostropestu plamistego tłoczymy na zimno. Nieoczyszczony i nierafinowany.
13. Olej kokosowy, Olejowy Raj (KLIK). Olej tłoczony z kokosów z ekologicznych upraw o uniwersalnym zastosowaniu.
- Justyna
Powidła tylko strzeleckie bez cukru ;) Polecam osobom z kujawsko-pomorskiego :)
OdpowiedzUsuń