Nieklarowane soki jabłkowe Malum

30 listopada 2015

O zdrowotnych właściwościach jabłek chyba nie musimy nikogo przekonywać. Nie bez powodu nasze babcie mawiały, że powinno się zjadać dwa jabłka dziennie - jedno dla zdrowia (by uniknąć spotkań z lekarzem), drugie dla urody.  Jabłka zawierają mnóstwo witaminy C, dzięki czemu zwiększają odporność na infekcje, do tego są bogate w potas, magnez, żelazo i miedź, czyli pierwiastki odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Jabłka skutecznie obniżają poziom cholesterolu i oczyszczają organizm toksyn, a także korzystnie wpływają na trawienie. W dodatki są po prostu... pyszne pod każdą postacią, a można je przyrządzać na wiele, wiele sposób.

Najwięcej cennych witamin zawierają surowe owoce jedzone razem z pestkami i skórką (to w niej jest najwięcej dobroczynnych składników), jednakże popularne i lubiane soki jabłkowe również nie są pozbawione prozdrowotnych właściwości. Warunek jest jeden, o którym niestety wie niewiele osób: taki sok powinien być mętny, nieklarowany.

Jak przekonuje prof. Jan Oszmiański z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, autor badań nad sokami mętnymi i klarowanymi, dorosły człowiek powinien wypijać dwie szklanki dziennie mętnego soku jabłkowego.

Mętne soki jabłkowe zawierają cztery razy więcej dobroczynnych związków z grupy polifenoli (głównie flawonoidów), które u ludzi wykazują silne działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i przeciwalergiczne. […] Wypicie 700 ml mętnego soku jabłkowego zwiększa o 52% potencjał przeciwutleniający organizmu. Niestety, klarowne przetwory jabłek prawie całkowicie pozbawione są pektyn, witaminy C i ponad 90% związków polifenolowych, a co za tym idzie - wykazują niską aktywność przeciwutleniającą. Alternatywą do soków klarowanych są soki mętne. Ich produkcja odbywa się bez obróbki enzymatycznej, klarowania i filtracji, dzięki czemu zawierają one znacznie więcej bioaktywnych polifenoli.
Dominika Jekel, specjalista ds. żywienia i nasza czytelniczka, zachęca do uważnego czytania etykiet sklepowych soków. "Nie każdy sok 100% jest sokiem nieklarowanym, nie każdy zawiera wskazane przez profesora Oszmiańskiego zdrowotne związki. Pijmy soki mętne, których właściwości są udowodnione naukowo".

Mętne soki jabłkowe z polskich jabłek wytwarza niewielka firma Malum z Warszawy. Mieliśmy okazję spróbować ich produktów i chcielibyśmy również Was zachęcić do ich degustacji!

SOKI MALUM

Malum to projekt dwóch młodych ludzi, którym nie podobały się dostępne na rynku naturalne produkty. Postanowili oni stworzyć markę soków, które w odróżnieniu od konkurencji będą sprzedać w szklanych - a przez to ekologicznych - opakowaniach, cieszących przy okazji oko i pozwalających na sprzedaż w lokalach gastronomicznych. Większość popularnych soków nieklarowanych na rynku dostępna jest w 3,5-litrowych kartonach z kranikiem i plastikowym workiem (tzw. bag-in-box), wygodnych w użytku domowym, ale niezbyt korzystnie wpisujących się w estetykę restauracji czy kawiarni i całkowicie nie nadających się do zabrania ze sobą do pracy czy na spacer.



Soki Malum dostępne są więc w charakterystycznych zielonych, szklanych butelkach o pojemności 330 ml i 750 ml. Wyróżniają się także przepięknymi, stylowymi, minimalistycznymi etykietami "na folkową nutę". Takie artystyczne podejście do butelki sprawia, że soki Malum idealnie nadają się na imprezy okolicznościowe. Według nas mała butelka soku, delikatnie przyozdobiona, to świetny pomysł na prezent dla gości weselnych - może ktoś z Was skorzysta z naszego pomysłu.

Same soki powstają w stu procentach z grójeckich jabłek tłoczonych na zimo, a nie z koncentratu. Poddawane są lekkiej pasteryzacji. Nie zawierają cukru - są słodkie z natury (a nawet bardzo słodkie); twórcy marki  do ich produkcji wybierają najsłodsze odmiany jabłek. Co ciekawe, smak i barwa soków mogą się nieco różnić w zależności od pory roku. Podkreślić należy, że w odróżnieniu od konkurencji soki Malum produkowane są w całości z jabłek, czyli razem ze skórką i pestkami, w których jest najwięcej wartości zdrowotnych.


Skąd się wzięła nazwa "Malum"? Chcieliśmy, aby nazwa naszych soków nawiązywała do, tego co robimy, do owoców, z których korzystamy do produkcji naszych soków. Poszukaliśmy trochę i w języku łacińskim znaleźliśmy słowo „malum”, które oznacza... jabłko. Nasze soki nie zawierają dodatku wody, cukru, konserwantów ani barwników. Są w 100% naturalnie wyciśnięty ze świeżych i wyselekcjonowanych owoców.
 
Specyfika produkcji sprawia, że sok Malum ma krótką datę ważności: 4 miesiące nieotwarty, a otwarty - 2 dni przy przechowywaniu w lodówce.

Rodzina soków Malum składa się obecnie z trzech produktów: klasycznego soku jabłkowego, soku jabłkowego z dodatkiem orzeźwiającego soku miętowego (5%) oraz soku jabłkowego z dodatkiem soku ze świeżej żurawiny (10%). Wszystkie są pyszne. I bardzo zdrowe!


GDZIE KUPIĆ

Soki Malum dostępne są w ponad pięćdziesięciu lokalach gastronomicznych w Warszawie i w dziesięciu w Zakopanem (ich listę znajdziecie w zakładce "Misja" tutaj), a także w sklepach ekologicznych i podczas różnego rodzaju targów ze zdrową żywnością. Od niedawna soki Malum można kupić w niektórych szkołach. Soki można również zamówić na imprezy okolicznościowe czy firmowe, do czego serdecznie zachęcamy; jeśli bylibyście zainteresowani taką opcją, skontaktujcie się z producentem pod adresem kontakt@sokmalum.pl.  

Udostępnij

Google+

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Komentarze zawierające treści niemerytoryczne, obraźliwe i złośliwe, a także zawierające reklamy, linki do sklepów i stron firmowych oraz stanowiące wsparcie dla marketingu szeptanego nie będą publikowane.

Moderacja komentarzy może trwać do 48 godzin, prosimy o cierpliwość.